FOTO: null

„Energetski dani Bijeljina 2016“, održani danas u hotelu „Drina“, rezultat su Sporazuma gradonačelnika /The Covenant of Mayors/ koji je Grad Bijeljina potpisao 2010. godine, a okuplja lokalne samourave iz cijele Evrope radi sprovođenja mjera protiv klima

- Cilj današnje manifestacije je podizanje svijesti građana i javnosti o energetskoj efikasnosti, upotrebi obnovljivih izvora energije, kao i razmjena dobrih praksi i iskustava u ovoj oblasti – istakao je na otvaranju „Energetskih dana“ Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

U oviru manifestacije održan je Sajam energetske efikasnosti na kojem je svoje proizvode i usluge iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije predstavilo deset lokalnih i stranih firmi.

Na konferenciji i panel diskusiji u okviru „Energetskih dana“, pored predstavnika Grada Bijeljina učestvovali su i predstavnici međunarodnih organizacija koje na prostoru BiH sprovode projekte iz oblasti energetske efikasnosti – UNDP, GIZ, USAID EIA, ali i predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, Saveza opština i gradova RS, kao i brojni domaći i strani stručnjaci iz te oblasti.

- USAID je dugi niz godina u sektoru energetske efikasnosti. Sa Gradom Bijeljina smo 2014. godine uspješno realizovali pilot-projekat uvođenja LED rasvijete u Gradski park i tri ulice. Danas ćemo predstaviti projekat koji se bavi načinom finasiranja mjera energetske efiksnosti i odabirom ljudi koji se pri lokalnim upravama bave ovom tematikom – naglasio je Mak Kamenica iz USAID-ovog sektora za investiranje u energiju.

Esad Smajlović, predstavnik GIZ-a, istakao je da Republika Srpska ima zakon i Akcioni plan o eneregetskoj efikasnosti koji podrazumijevaju sistemski pristup u upravljanju energijom.  

- S obzirom na to da su stambene zgrade najveći potrošači energije u BiH, GIZ je u RS pomogao donošenje tri pravilnika kojima se određuju minimalni zahtjevi koje treba ispuniti da bi stambeni objekti bili energetski sertifikovani. Pored pravilnika, učestvovali smo i u izradi vodiča koji se tiču energetske efikasnosti za lokalne zajednice opredijeljene za upravljanje energijom – za uvođenje sistema za praćenje potrošnje energije, kao i vodič za definisanje budžeta za energetsku efikasnost, ukazao je Smajlović.

On je zaključio da je projekat tipologije stambenih zgrada jedno od najznačajnijih istraživanja na temu energetske efikasnosti i fonda stambenih zgrada u Bosni i Hercegovini, gdje je istraživanje vršeno na preko 13.000 objekata.

- Vlasnici stambenih objekata rezultate istraživanja i preporučene mjere za unapređenje i uštedu energije mogu pronaći na aplikaciji „Tipologija stambenih objekata u BiH“ koja je dostupna za platformu Android i iOS, dodao je predstavik GIZ-a.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )