FOTO: null

U prostorijama ABIKČ-a ( Audio Braj Internet Klub Čitaonice ) u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ Bijeljina, juče je održana jednodnevna radionica sa članovima Udruženja slijepih i slabovidih regije Bijeljina.

Teme radionice bile su:

- Važnost uključivanja slijepih i slabovidih osoba u društveni život zajednice i važnost dostupnosti informacija u formatima koji su odgovarajući za slijepa i slabovida lica ;

- Razvoj govornih tehnologija i njihovo prilagođavanje potrebama slijepih i slabovidih lica ;

- Brajevo pismo i digitalne tehnologije ;

- Veb pristupačnost ;

Petra Rajković, bibliotekar-operater u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić", koja je vodila radionicu izjavila je da su sve teme sa korisnicima uspješno obrađene a da je ova radionica sastavni dio projekta pod nazivom ASISTIVNE INFORMACIONE TEHNOLOGIJE U FUNKCIJI SLIJEPIH ( pomagala za slijepa i slabovida ) koji realizuju Savez slijepih Republike Srpske uz podršku Ministarstva nauke i tehnologije Vlade RS.

Osnovni cilj projekta je je unapređenje i razvoj primjene novih informacionih i asistivnih tehnologija u bibliotečko - izdavačkoj i informativnoj djelatnosti, a specifični ciljevi su usmjereni ka razvoju i primjeni govornih tehnologija i njihovom prilagođavanju potrebama slijepih i slabovidih lica, kao i korišćenju digitalnih informacionih tehnologija pri konverziji običnog na Brajevo pismo i obratno.

Projekat obuhvata 20 direktnih i 150 indirektnih korisnika, slijepih i slabovidih lica u Republici Srpskoj.

Sa direktnim korisnicima, administratorima i operaterima audio Braj internet klub čitaonica Matičnih biblioteka i Organizacija slijepih iz Istočnog Sarajeva, Zvornika, Bijeljine, Dervente, Prijedora, Banja Luke i Gradiške u maju mjesecu organizovana je trodnevna teoretska i praktična obuka u Banja Luci.

Jednodnevne radionice se održavaju u Audio Braj Internet Klub Čitaonicama u sedam gradova i to u: Prijedoru, Derventi, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Foči i Trebinju, a ako se ukaže potreba i interesovanje slične radionice bi se održale u Banja Luci i Gradišci.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )