FOTO: ntvarena.com

Bratstvo Šurbata/Šurbatovića sabrano iz cijelog svijeta održalo je skup u Bijeljini.

Ovo je drugi skup Šurbatovića, čiji korijeni vode sa Čeva, iznad Nikšića, gdje i danas postoji Šurbatovo kućište. 

Prethodno njihovo okupljanje bilo je u Beogradu 2017. godine, ali će etno-selo "Stanišići" kod Bijeljine, od njihovog jučerašnjeg druženja, biti centar Šurbata/Šurbatovića iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, ali i Francuske, Norveške, Češke i daleke Amerike. 

Organizator skupa Goran Šurbat kaže da je njihovo okupljanje dokaz da je granice između Srba nemoguće postaviti. 

"Svi učesnici skupa su u genetskom /krvnom/ srodstvu i, iako živimo u tri države Crnoj Gori, Srbiji, Republici Srpskoj, ali i mnogim evropskim državama, granice za nas ne znače ništa", poručio je Goran Šurbat. 

Korijeni Šurbatovića vode sa Čeva, gdje i danas postoji Šurbatovo kućište. 

Šurbat, sin Vukotin, riješio je nekad da napusti Katunsku nahiju i naseli se na Gradac bršanski, a kasnije i Bršno. 

U BiH je završio predak Šurbata koji je u Crnoj Gori ubio turskog agu. Od Šurbata postali su Šurbatovići, Čanovići, Vušovići i Mirjačići. 

Šurbatovići su se iz Crne Gore najviše raselili na Kosovo i Metohiju, odakle su u zadnjem vijeku morali da bježe u centralnu Srbiju. 

Ima ih i u BiH pod imenom Šurbati. Od Šurbata u BiH prezime su preuzeli Babići, koji su sa njima preko ženske linije izbjegli iz Crne Gore u BiH i živjeli zajedno. 

Šurbati u BiH su živjeli uglavnom u Sarajevu i oko Sarajeva, kao i u Trebinju. U posljednjem ratu sarajevski Šurbati su se raselili širom Republike Srpske, a najviše u Bijeljinu. 

Od Šurbatovića su i Katići, ali među njima nema više muških potomaka. 

Mnogo je umnih glava dalo ovo bratstvo, kao što je poručnik Jugoslovenske vojske u otadžbini Milisav Šurbatović, koji je poslije Drugog svjetskog rata živio u Americi i zadužio čovečjanstvo tako što je kao šef inženjerske ekipe projekta "Apolo 11", pomogao, sa ostalima, da nešto kasnije astronauti Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins zakorače na Mjesec. 

Poznat je i Bane Šurbat kao jedan od 12 heroja Sarajeva iz Drugog svjetskog rata, po kojem su jedna ulica i škola na Grbavici/Vrace dobile ime. NJegovi posmrtni ostaci sahranjeni su u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca, na padinama Trebevića, kod Sarajeva. 

U posljednjem ratu u BiH, na kućnom pragu u Sarajevu, na Marin Dvoru, ubijen je primarijus doktor Gojko Šurbat. 

U novije vreme od Šurbatovića se ističe Jovan, koji obavlja funkciju generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )