FOTO: null

U skladu sa nastojanjima da nastavi pružati podršku daljoj koheziji Teočaka i Ugljevika , na preporuku koalicije protiv govora mržnje “Društvo bez predrasuda” Teočak , misija OSCE-a u BiH 25. februara 2016. godine organizovala je obuku na temu “Obrazovan

Osnovni cilj obuke bio je usvajanje pozitivnih vrijednosti, neophodnih za prevazilaženje predrasuda,  koje će u budućnosti doprinijeti da se učesnici uspješno nose sa izazovima koji se tiču identiteta , stereotipa,  te značaja važnosti uvažavanja različitosti. 

Koalicija “Društvo bez predrasuda”  iz Teočaka jedna je od devetnaest koalicija koje djeluju širom BiH.Koalicije djeluju u okviru platforme “supergrađanke” i “supergrađani” sa zajedničkim ciljem da se bore da zaustave mržnju i izgrade povezanije i sigurnije zajednice, ističući pozitivne primjere i reagujući na negativne pojave. Koalicija iz Teočaka, jedna je od najmlađih, a osnovana je na prijedlog grupe entuzijasta koji žele da promovišu pozitivne društvene vrijednosti.

U proteklom periodu koalicija je uz tehničku pomoć OSCE-a organizovala niz aktivnosti od kojih se izdvajaju: Kamp prijateljstva na jezeru Sniježnica za članove svih koalicija iz BiH , Dane otvorenih vrata vjerskih zajednica u saradnji sa Međureligijskim vijećem BiH ( mladi iz Ugljevika i Teočaka zajedno su posjetili ctkvu i džamiju ) , Koncert pomirenja u Teočaku na kojem je nastupao orkestar “ Harmonika” Osnovne škole iz Ugljevika , Zajedničko obilježavanje mjeseca tolerancije i dr.

Prema riječima koordinatora Koalicije iz Teočaka Enesa Avdičevića, sadržaj jučerašnjeg seminara podjednako je značajan i za formalno i neformalno obrazovanje posebno mladih. 

- Današnjim druženjem stvaramo nova/stara prijateljstva i brišemo nevidljive granice koje su vještački postavljene. U narednom periodu članovi Koalicije namjeravaju ostvariti bolju saradnju sa koalicijom “Uzbuna” iz Bijeljine sa kojom planiramo realizaciju zajedničkih aktivnosti , uspostavu i unapredenje saradnje građana, nevladinih organizacija, lokalnih gradanskih inicijativa u svrhu osnaživanja društveno odgovornih grupa i međuentitetske saradnje, kao preduslova za prevazilaženje predrasuda , promovisanja suživota i pomirenja, kaže  Avdičević.

- Ovaj seminar je bio prilika da osvježimo postojeća znanja,kao i da prihvatimo i usvojimo nova. Radna atmosfera i iskrena komunikacija doprinijele su da u Uglljevik ponesemo pozitivne utiske, kaže za InfoBijeljina Sreten Lukić, direktor OŠ “Aleksa Šantić” Ugljevik.

Pored članova Koalicije ,seminaru su prisustvovali nastavnici osnovnih škola iz Teočaka i Ugljevika, članice udruženja žena Teočak, te članice Vijeća mladih opštine Teočak.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )