FOTO: null

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini održan je seminar za bibliotekare i knjižničare sa matičnog područja ove biblioteka pod nazivom "Budućnost biblioteka".

Na seminaru, koji je okupio 30-ak bibliotekara i knjižničara sa područja Osmaka, Pelagićeva, Donjeg Žabara, Ugljevika, Lopara i Bijeljine predstavljen je program "Kobis tri", odnosno nova generacija Kooperativnog onlajn bibliografskog kataloga. 

Bibliotekar Valentina Živić, koja je ispred bijeljinske Biblioteke zadužena za zbirku stare i rijetke knjige, zavičajnu zbirku i digitalizaciju, istakla je značaj ovog bibliografskog kataloga, koji će, kako je rekla, omogućiti lakši pristup određenim sadržajima kroz centralni katalog, koji se nalazi u Mariboru. 

Direktor bijeljinske Biblioteke Jovan Cvjetković rekao je da su današnjem seminaru prisustvovali bibliotekari svih školskih, univerzitetskih i narodnih biblioteka na ovom prostoru, te da je na skupu, osim o programu "Kobis", bilo riječi i o temama "Približavanje knjiga mladim čitaocima" i "Obrada bibliotečke građe". 

Cvjetković je rekao da Narodna biblioteka "Filip Višnjić" nastoji da ovakvim seminarima stručno usavršava svoje bibliotekare i dodao da će biblioteke nastojati da za građane i dalje pripremaju aktuelne sadržaje, te da animiraju čitaoce. 

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" ovu godinu će završiti sa oko 6.000 članova, a prije pet godina bilo je oko 3.000 korisnika. 

Književnik Nedeljko Terzić je u okviru predavanja "Približavanje knjige mladima generacijama" istakao neophodnost da se djeca od najranijeg djetinjstva obrazuju da knjigu poštuju kao svog najboljeg prijatelja. 

Matična biblioteka poklonila je danas određeni broj knjiga svim bibliotekama sa područja koje pokriva - školskim, univarzitetskim i narodnim. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )