FOTO: null

Okrugli sto pod nazivom „Implementacija Lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti (LPAI) vezan za pristupačnost javnih institucija osobama sa invaliditetom u Gradu Bijeljina”, održan je danas u Bijeljini.

Na Okruglom stolu je saopšteno da je uz podršku IPM na području Grada Bijeljina koalicija KOLOSI uradila četiri pristupne rampe na O.Š. „Vuk Karadžić” u Bijeljini, toalet za osobe sa invaliditetom u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić” Bijeljina i obilježavanje parking mjesta za osobe sa invaliditetom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom u Gradu Bijeljina. 

Sa Gradskom upravom Bijeljina urađeno je šest parking mjesta za osobe sa invaliditetom, pristupne rampe na O.Š. „Jovan Dučić” u Bijeljini, O.Š.„Dvorovi” u Dvorovima, Matičnim uredima Brodac i Dvorovi, Domu kulture u Amajlijama, počelo postavljanje zvučne signalizacije na semaforima u centru Grada Bijeljina i pokrenuta akcija za nabavku ginekološkog stola za žene sa invaliditetom. 

Jedan od zaključaka Okruglog stola je da se pitanje pristupačnosti mora rješavati na sistematski način po pravno utemeljenim pravilima koja definiše UN Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom. Zatim, da se u partnerstvu sa Gradskom upravom Bijeljina, Javnim institucijama, privatnim sektorom, medijima i koalicijom KOLOSI kao savjetodavnom tijelu, trebaju rješavati problemi pristupačnosti na području Grada Bijeljina na kvalitetan, sveobuhvatan i pravno utemeljen način na dugoročnoj osnovi a sve u cilju obezbjeđivanja svim osobama sa invaliditetom odgovarajuću pristupačnost, prilagođenu njihovim potrebama kako bi im se omogućile jednake mogućnosti u društvenoj zajednici na lokalnom nivou.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )