FOTO: null

Rezultati rada gradske administracije Bijeljine u tekućoj godini, kao i aktivnosti planirane za naredni period bile su glavne teme „Foruma odgovornosti“ na kojem je učestvovao gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić sa saradnicima.

„Forum odgovornosti“ je jedan od oblika neposredne komunikacije Gradonačelnika i Gradske uprave sa građanima koji je usvojen odlukom Skupštine Grada i koji je ove godine prvi put organizovala Gradska uprava.

U izlaganju na početku Foruma, gradonačelnik Mićić je istakao da su tokom većeg dijela godine glavne aktivnosti Gradske uprave bile na odbrani i otklanjanju posljedica poplava, koje su usporile ili zaustavile realizaciju pojedinih planiranih ativnosti, ali je naglasio da je nastavljena realizacija pojedinih kapitalnih projekata, poput izgradnje prečistača otpadnih voda i Novog gradskog groblja. Kao glavne aktivnosti na sanaciji šteta od poplava, Gradonačelnik je naveo čišćenje tercijalne kanalske mreže u nadležnosti grada, popravku šteta na infrastrukturi, sanaciju školskih objekata u Janji, Balatunu, Ostojićevu, Dvorovima, Centra za kulturu u Bijeljini, mjesnih kancelarija i domova kulture u Janji, Brocu, Amajlijama, Velinom Selu i Balatunu, popravku i izgradnju kuća u mjesnim zajednicama koje su bile poplavljene:

- Većina ovih aktivnosti ne bi bila moguća bez pomoći donatora, jer šteta koju je Grad Bijeljina u maju i avgustu pretrpio zbog poplava prevazilazi iznos desetogodišnjeg budžeta Grada. Domaći i međunarodni donatori u brojnim posjetama Bijeljini tokom i nakon poplava su ocijenili da se pomoć troši odgovorno i transparentno na osnovu čega očekujemo nastavak njihove podrške, ne samo za otklanjanje šteta od poplava nego i za naše razvojne projekte.

Pored aktivnosti na oporavku od poplava i redovnih aktivnosti za koje je zadužena, Gradska uprava je tokom 2014. godine radila i na stvaranju uslova za privlačenje investicija i zapošljavanje stanovništva – nastavljajući uređenje industrijskih zona, unapređenje standarda poslovanja uprave, promociju investicionih potencijala, donošenje strateških dokumenata, nastavak subvencionisanja domaće poljoprivredne proizvodnje iz Agrarnog fonda... Istovremeno, izdvajanja iz gradskog budžeta za najugroženije kategorije stanovništva nisu smanjivana, a u 2015. godini sredstva Centra za socijalni rad biće veća za deset odsto, a sredstva namijenjena za boračke kategorije za 23 odsto.

- Uspjeli smo da održimo stabilnost budžeta Grada, uprkos drastičnom padu prihoda. Budžet za narednu godinu je za dva odsto veći u odnosu na rebalansirani budžet za 2014. godinu, a u skupštini je usvojen jednoglasno, što je potvrda da je realno planiran. Trudili smo se da uštedimo gdje god je to bilo moguće, a da ne ugrozimo funkcionisanje komunalnnih sistema, zaključio je gradonačelnik Mićić.

Govoreći o planovima za narednu godinu, Gradonačelnik je,između ostalog, najavio izgradnju kanalizacije u Ulici 27. Marta i naselju Bogdanovića Plac i završetak projekta prečistača otpadnih voda, izgradnju nove zgrade Centra za socijalni rad i nastavak izgradnje nove škole na Ledincima, aktivnosti na izmještanju Autobuske stanice na lokaciju nekadašnje Željezničke stanice, uređenje korita rijeke Janje, dalji rad na unapređenju uslova za poslovanje u industrijskim zonama i promociji privrednih potencijala, nastavak aktivnosti na otkupu stanova boračkih kategorija koji su u vlasništvu Grada, opremanje nove šalter-sale za Matičnu službu...

Nakon predstavljanja rezultata i izlaganja planova Gradske uprave za naredni period, Gradonačelnik je odgovarao na brojna pitanja prisutnih građana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )