FOTO: null

U Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić,, u Bijeljini sinoć je održan 13. Međunarodni festival humora i satire ,,Bijeljina 2016,, koji je okupio 32 autora iz zemalja regiona.

"Satirično pero" ove godine pripalo je aforističaru Miladinu Beriću iz Banjaluke, a velike plakete za satirično stvaralaštvo Udruženja aforističara iz Bijeljine "1. april" dodijeljene su Tomislavu Supeku iz Hrvatske i Vladislavu Vlahoviću iz Crne Gore. 

"Generalno govoreći, Hrvatskoj treba generalka" i "Izabrali smo novu Vladu, nesposobni su zamijenili manje sposobne", aforizmi su koje je za publiku izdvojio Supek. 

Vlahović je rekao novinarima da svojim stvaralaštvom pokušava da učini život ljepšim i istakao da je satira prva ukazivala na sve što nije trebalo da se desi, a uprkos tome se dešavalo na Balkanu. 

Ovaj penzionisani pilot, nekadašnji komandant Vazduhoplovstva Crne Gore, vojni diplomata i satiričar, objavio je šest knjiga i ima 40 međunarodnih nagrada, a nastupao je od Velike Britanije do Rusije i, kako kaže, svuda uspio da nasmije publiku. 

Na bijeljinskom festivalu humora on je izdvojio kao svoj filozofski aforizam "Čovjek je nastao od majmuna, lažnim predstavljanjem", kao istinsku sliku svog života "Ja sam čobanin, to je sve u šta sam uspio ubijediti stoku" i lao ljubavni aforizam "U ljubavnom trouglu muž zauzima tupi ugao". 

Organizator festivala, predsjednik Udruženja aforističara "1. april" Grujo Lero, rekao je da je zadovoljan što satiričari nisu praznovjerni i svi su se odazvali na 13. festival. 

U prepunoj dvorani Narodne biblioteke "Filip Višnjić" u Bijeljini promovisan je i 11. zbornik aforizama sa ovogodišnjeg Međunarodnog festivala humora i satire pod naslovom "Život piše aforizme" - a sve su kraći, dodao je Lero. 

On kaže da je nekada "život bio roman, a danas je život sve manje sadržajan, pa staje u aforizam". 

U zborniku su objavljeni aforizmi 36 autora iz regiona koji su učestvovali na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu humora i satire u Bijeljini. 

Recenzent zbornika Nenad Tadić ocjenjuje da je aforizam odavno napustio puki književni žanr i da je ušao u udžbenike psihoterapije. 

"Sve je bliže dan kada će ljekari, umjesto mračnih latinskih fraza, za istorijat bolesti upotrebljavati kristalno jasne i do srži precizne formulacije tjelesnog i duhovnog stanja čovjeka 21. vijeka - aforizme", zaključuje Tadić. 

Prema njegovim riječima, svaka aforistična misao u ovom izdanju - bilo da se tiče žena, politike, socijale, smijeha ili suza – tješi nas pod istim motom: "Nismo propali, ima još prostora!" 

Nosilac "Satiričnog pera" Miladin Berić nasmijao je festivalsku publiku – do suza. 

"Ne dozvolite da vam dijete bude odlikaš, propašće", "Otkad smo na fakultete uveli Bolonju, dobili smo Siciliju", "Bez obzira što sam saznao da mi je najbolji prijatelj gej, nema šanse da mu okrenem leđa".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )