FOTO: null

U Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić,, u Bijeljini večeras je održan 12. festival humora i satire, koji organizuje Grujo Lero, predsjednik bijeljinskog Udruženja aforističara "1. april".

Na festivalu koji je okupio aforističare i humoriste iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, zemalja regiona a, prvi put, i iz Hrvatske, promovisan je i zbornik "Od danas do sutra" - 10. izbor antologijskih aforizama izgovorenih na ranijim susretima aforističara, koji je priredio Lero. 

"Broj učesnika je iz godine u godinu sve veći. Prve godine bilo je tek osam učesnika, a ove godine ih je 38. Novost u ovoj manifestaciji je da smo uspjeli dovesti i dva aforističara iz EU, odnosno iz Zagreba i Rijeke", rekao je Lero. 

On je naveo da među aforističarima ima malo žena, ali da će ih ove godine biti, za razliku od prošlih, kada je bila samo jedna, čak četiri - Jasmina Bukva iz Beograda, Deana Sailović iz Novog Sada, Pavica Veljović iz Beograda i iz Niša Marina Marković. 

Lero je naveo da festival dodjeljuje nagradu za najbolji aforizam objavljen u Zborniku. 

Ove godine "Satirično pero" za najbolji aforizam objavljen u Zborniku dobio je Nenad Ćorilić iz Loznice, a Ivo Mijo Andrić iz Zagreba i Rade Đergović iz Šapca dobili su nagradu za životno djelo, veliku plaketu za doprinos satiričnom stvaralaštvu. 

"Festival dobija sve više na značaju i smislu i, kao što maloprije novinari rekoše, festival je ušao u tinejdžerske godine", zaključio je Lero. 

Jelena Bukva, jedan od urednika satiričnog časopisa "Ošišani jež" i časopisa "Aforizam", u čemu joj značajno pomaže Lero za BiH, rekla je da ovakvi festivali predstavljaju izvjestan presjek, u kojem se vidi ko obrađuje koje teme. 

Ivo Mijo Andić, aforističar iz Zagreba, koji je 55 godina živio u Sarajevu, rekao je da aforizmi nastaju spontano iz sadašnjeg vremena. 

"`Gradimo sistem po mjeri čovjeka - dva sa jedan`, `Potkovani smo baš onako konjski` i `Leđa više podmetat ne mogu, ako treba podmetnut ću nogu`, samo su neki od mojih aforizama, nastalih u posljednje vrijeme", rekao je Andrić. 

Dobitnik nagrade "Satirično pero" Nenad Ćorilić, koji dolazi iz Loznice, rekao je da je u Bijeljini već sedam-osam godina redovan gost, a ove godine je i nagrađen, po mišljenju organizatora, za najbolji aforizam na prethodnom festivalu. 

"Na ovom festivalu i mi kao aforističari rastemo zajedno sa njim, kao što se i publika iz godine u godinu uvećeva i postaje značajan deo manifestacije", rekao je Ćorilić. 

Aforizam za koji je dobio nagradu glasi "Narkoman se bacio pod voz, a u životu je imao sve od igle do lokomotive". 

Prvi put na festivalu nastupili su dugogodišnji urednik "Ošišanog ježa" Jasmina Bukva i aforističar iz Pančeva Zoran T. Popović. 

Svoje aforizme i satiričnu poeziju govorili su, između ostalih, Raboš Rakijaveli, Jovo Nikolić, Zoran Trbić, Milad Obrenović, Goran Radosavljević i Grujo Lero. 

Veče humora i satire u Bijeljini okupilo je veliki broj građana, poštovalaca ovog književnog načina izražavanja i ljudi željnih da, bar na trenutak, na duhovit način "pobjegnu" iz svakodnevnice. 

Festival je još jednom opravdao postojanje, što potvrđuju posjetioci koji su ispunili veliku salu Narodne biblioteke "Filip Višnjić". 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )