FOTO: null

Osim što su građane koštale mnogo, što ne služe svrsi, a napravljene su i mimo zakona, naplatne kućice kod tržnog centra ,,Robot,, na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice, velika su opasnost za vozače, slažu se stručnjaci iz oblasti saobraćaja.

Da konstantna upozorenja stručnjaka da se kućice uklone nisu bila bez razloga, ilustruje činjenica da je u proteklih godinu dana na toj lokaciji bilo više težih saobraćajnih nesreća, a u prošli petak jedan vozač smrtno je stradao kada je udario u betonska ostrva koja razdvajaju kućice i saobraćajne trake. Iz "Puteva RS", preduzeća nadležnog za ovo pitanje, nisu nam odgovorili zašto i poslije više od pola godine od kada i zvanično ne služe ničemu, naplatne kućice i dalje nisu uklonjene. Samo su šturo saopštili da je procedura u toku, a da će konačnu odluku, zajedno sa upravom preduzeća, donijeti Vlada RS te Ministarstvo saobraćaja i veza.

Upućeni tvrde da do demontaže i dislociranja naplatnih kućica dosad nije došlo isključivo jer je u taj projekat, koji se pokazao kao potpuno nesvrsishodan, uloženo oko dva miliona KM, a poslije svega potrebno je još od 300.000 do 500.000 KM za uklanjanje.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS saopštili su da je čitav projekat urađen mimo njihovog znanja, kao i da se zakonski putarina na putu kojem pripada i ne može naplaćivati.

"Preduzeće Putevi RS je za potrebe rekonstrukcije magistralnog puta Banjaluka - Klašnice podigla kredit s namjerom da dio kredita servisira kroz naplatu putarine. Međutim, Zakon o javnim putevima u RS ne poznaje naplatu putarine na magistralnom putu, već samo na autoputu i brzom putu, gdje ima alternativni put koji se ne naplaćuje. "Putevi" RS opredijelili su se za ovaj korak bez znanja i saglasnosti Ministarstva saobraćaja.  Naloženo im je da dostave prijedloge za  rješavanja ovog pitanja", kažu u Ministarstvu.

Iz Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja kažu da, uprkos tome što postoji potrebna saobraćajna signalizacija, kućice opet predstavljaju opasnost zbog više faktora, a prije svega zbog betonskih ostrva.

"Eventualni udarac u njih dovodi do strašnih posljedica. Brzim putevima, kao što je ovaj, idu i vozači pod dejstvom alkohola, droga te umorni i neispavani, što na njih može posebno uticati", kazao je Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja, koji je apelovao da kućice, rampe i sve ostalo što je vezano uz njih bude uklonjeno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )