FOTO: Glas Srpske

Masovni odliv radne snage u inostranstvo upalio je alarm u preduzećima pa sve više poslodavaca poštuje zakon i prijavljuje radnike na obavezne vidove osiguranja s ciljem da ih zadrže.


To potvrđuju podaci prema kojima su inspektori lani zatekli 427 neprijavljenih radnika, dok su godinu ranije bez ugovora na radu zatečena 662 zaposlena.

Inspektori republičkog Inspektorata lani su po osnovu ugovora o radu kontrolisali 14.390 radnika, od čega 392 zaposlena ili tri odsto nisu imali zaključen  ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja. Godinu ranije kontrolisano je 14.219 radnika, od kojih 532 ili četiri odsto nije imalo regulisan radno-pravni odnos sa poslodavcem.

Prema podacima Poreske uprave RS, njihovi inspektori prošle godine su u okviru redovnih kontrola i kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa otkrili 35 radnika na crno, dok je godinu ranije otkriveno 129 radnika koji nisu bili prijavljeni u Jedinstveni sistem.

Inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor Republičke uprave za igre na sreću prilikom kontrola privređivanja igara na sreću lani nisu zatekli nijednog neprijavljenog radnika, dok je u 2017. godini u sivoj zoni te oblasti pronađen jedan zaposleni bez ugovora o radu.

Statistika pokazuje da je godinama angažovanje radnika na crno najčešće u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, građevinarstva, te uslužnim djelatnostima.

Predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS Željko Tatić kaže da se situacija donekle popravlja, te da oko 60 odsto ugostitelja poštuju propise.

- Gotovo je nemoguće pronaći kvalitetne radnike, konkretno ugostitelje,  svi su otišli u inostranstvo. Zbog toga su vlasnici lokala prinuđeni da  prijave radnike i sačuvaju bar to malo kadra što je ostalo. Oni koji i dalje ne poštuju zakon ruše cijeli sistem, ne samo sektor ugostiteljstva kojem stvaraju nelojalnu konkurenciju, već rade i na štetu države. Smatram da se zakoni moraju poštovati, pa ko može neka radi, ko ne može neka zatvori objekat - rekao je Tatić.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe da uprkos statistici i dalje postoje sektori koji su gotovo bez kontrole.

- Teško je ući u kraj ilegalcima u ugostiteljstvu, pekarstvu, saobraćajnim granama, što je i razumljivo ako uzmemo u obzir činjenicu da Srpska ima samo 20 inspektora rada, a nekada je imala tri puta više. Tako malo inspektora ne može prekontrolisati 10.000 privrednih subjekata koje RS ima. To potvrđuju i podaci Zavoda za zapošljavanje prema kojima ima oko 80.000 nezaposlenih, a radnika svijećom ne možete naći - rekao je Trivić. On je dodao da je neophodno povećati broj kontrola i inspektora, koje država treba ozbiljnije zaštititi.

- Neki poslodavci vrše pritisak na inspektore, a ima objekata u koje inspektori neće i ne smiju da uđu, kao i onih u koje dolaze svaki drugi dan - rekao je Trivić.

Izrečene kazne

U Inspektoratu RS ističu da je Zakonom o radu u Srpskoj propisano da ukoliko poslodavac primi na rad radnika, a da prethodno nije zaključio ugovor o radu sa njim i nije ga prijavio na obavezne vidove osiguranja, kazna iznosi od 5.000 do 20.000 KM.

- Republička inspekcija rada je u prošloj godini po različitim osnovama poslodavcima izrekla kazne u vrijednosti od oko 1.000.000 KM od čega se jedna trećina odnosi na rad na crno - naveli su u Inspektoratu RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )