FOTO: pixabay

Teško je odoliti nekom slatkom zalogaju ili parčetu pice u kasnim satima i pored činjenice da to i nije najbolja ideja. Ono što se događa kada jedemo neposredno pred odlazak na spavanje nije baš prijatno za naš organizam.

Kako se ispostavilo, postoji nekoliko dobrih razloga da to ipak ne činimo. Kada treba da se odmorimo, naš sistem za varenje je prinuđen da radi, što može dovesti do problema sa gastrointestinalnim traktom, do problema sa spavanjem i možda čak i do povećanja tjelesne težine.

Kasni noćni zalogaji i varenje

Kada legnete u krevet odmah nakon teškog obroka u početku ćete se osjećati dobro. Kako probavu treba izvesti u uspravnom položaju, a vi ste u ležećem, stomaku punom hrane gravitacija više ne ide u prilog.

"Zbog želudačne kiseline, koja se pojačava tokom varenja, može doći do refluksa kiseline, odnosno do situacije da se kiselina vraća do jednjaka", kažu stručnjaci sa Mejo klinike.

Najčešći simptom refluksa kiseline je gorušica - peckanja iza grudne kosti koje se širi prema vratu i grlu. Neki je doživljavaju kao kiseo ili gorak ukus u dnu grla.

Imajući ove probleme sa varenjem, ne samo da ćete osjećati neprijatnost, već nećete ni moći da zaspite. Ali nisu sve namirnice loše za konzumiranje u kasnim satima.

"Dok će pica uz neki gazirani napitak, pred spavanje, vjerovatno izazvati najgori refluks u vašem životu, jedan kivi sat vremena prije spavanja može biti veoma koristan. On sadrži hemikalije koje poboljšavaju kvalitet sna", kaže dr Šana Levin.

Pun stomak - nemirna noć

Ne samo da će vas problemi sa gastrointestinalnim traktom držati budnim noću, već postoje i neki dokazi da konzumiranje, posebno, masne hrane ili alkohola otežavaju san. Ovi dokazi dolaze sa Mejo klinike.

Što se alkohola tiče,on vas može učiniti pospanim, ali vas može spriječiti da se odmorite i duboko zaspite.

"Zalogaji u kasnim satima mogu da dovedu do povećane aktivnosti mozga, što može izazvati noćne more", navodi Nacionalna fondacija za spavanje.

Ako primijetite da imate zaista živopisne ili jezive snove, onda se potrudite da ne konzumirate hranu neposredno pred odlazak na spavanje.

Šta je sa povećanjem težine?

"Noćni obroci neće nužno prouzrokovati gojaznost. To je hronična bolest na koju utiče kombinacija faktora, uključujući genetiku, metabolizam, ishranu, fizičke sposobnosti i lijekove. Međutim, tjelesna težina zajedno s BMI-jem se može povećati ako se često jede kalorična hrana pred spavanje, pogotovo ako je u pitanju osoba sa smanjenom fizičkom aktivnošću ili je uopšte nema", objašnjava nutricionista Laura Đanone.

Mala studija iz 2014. objavljena u časopisu "Nutrition Research" pokazala je da su ljudi koji su jeli u kasnim večernjim satima imali povećan rizik od dobijanja kilograma zbog većeg unosa kalorija tokom dana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )