FOTO: pixabay

Dok broje dodatni novac za putarine, turisti treba da odluče koje doba dana je bolje za polazak. Danju prijete vrućine i gužve, a noću umor. Nikada na put ne treba krenuti pravo s posla

Putovanje svojim vozilom na more treba dobro isplanirati, ali uvijek tako da vam godišnji odmor počne onog momenta kada sa najdražim osobama sjednete u automobil.

Dakle, važno je odabrati termin polaska koji će najviše prijati vozaču i saputnicima. Ostaje nedoumica - da li putovati danju ili noću. Ukoliko čovjek 364 dana godišnje noću spava, a danju radi, ne bi smio na put da krene kada padne mrak. Noćna vožnja do mora se, dakle, ne preporučuje ljudima koji su navikli da ranije ležu ili onima koji imaju problem s vidom. Noćna vožnja se ne preporučuju ni ljudima koji koji imaju problem s vidom. Preporučuju je onima koji često rade noćnu smjenu. Savjet koji važi i za dnevnu i za noćnu vožnju jeste da nikada na put ne treba krenuti pravo s posla, jer je nervozan vozač, pod stresom, sebi najveći neprijatelj. Kada god krenuli, morate praviti redovne i česte pauze, koje mogu da budu i kratke, a posle nekoliko sati vožnje treba se propisno odmoriti.

Mnogo je razloga koji govore u prilog tome da na odmor treba krenuti danju. Danju naročito treba da voze oni koji nose naočare ili sočiva. Otvorene su sve pumpe, rade i apoteke i prodavnice, a brže stiže pomoć iz servisa ili od prijatelja. U ljetovalište se stiže uveče, pravo ulazi u sobu - i slijedi zasluženi odmor.

Loše strane dnevnog putovanja su vrućina i činjenica da tokom dana na putevima ima više automobila i devet puta više kamiona nego noću. Zbog visokih temperatura djeca postanu nervozna, a kenjkavo dijete je najveća opasnost za vozača. Zbog toga treba praviti pauze, a prije izlaska iz automobila treba otvoriti prozore da uđe topao vazduh, pa tek onda izaći iz vozila.

Dobra strana dnevne vožnje je to što se lakše uoči policija, ali je činjenica i da saobraćajaca noću ima manje. Statistika kaže da se noću dešava i manje saobraćajnih nesreća, ali kada se dogode, često su katastrofalne. U tom smislu zora je najopasnija, jer tada stiže umor, a vozač misli da može da izdrži još to malo puta. Kada vozač osjeti krizu, mora da stane i drjemne na parkingu. Noćni vozači moraju da prave česte pauze.

Loša strana noćne vožnje je što se na Egejsko more stiže ujutru, a u sobu ne može da se uđe do popodnevnih časova. Vozači misle da je djeci prijatnije da noć prespavaju u kolima, što nije uvijek dobra odluka, jer sjedište ipak ne može da zamijeni krevet. Kao i buka, i tišina je u autu opasna za vozača, naročito od četiri do šest časova ujutro.

Prednosti noćne vožnje su izostanak vrućine, manje gužve, kao i činjenica da ćete prije ulaska u krivinu vidjeti farove vozila koje vam dolazi u susret. Iako je noću po pravilu manja gužva na granici, pazite da ne "naletite" na predaju smjene, što je na grčkoj granici najčešće oko šest sati ujutro.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )