FOTO: politika.rs

Kit Flint, pjevač popularnog britanskog sastava „Prodidži” preminuo je u 49. godini. Flint je juče pronađen mrtav u svom domu u Eseksu, prenijeli su britanski mediji.

Iako je policija, koja je i pronašla beživotno tijelo frontmena „Prodidžija”, saopštila da smrt ne tretira kao sumnjivu, oglasio se Lijam Haulet, koji je 1990. godine i osnovao bend, saopštivši da je njegov kolega iz sastava izvršio samoubistvo:

„Ne mogu da vjerujem da ovo pišem, ali naš brat Kit je prošlog vikenda oduzeo sebi život”, napisao je Haulet na „Instagramu”, zamolivši medije da poštuju privatnost.

Kit Flint je rođen 17. septembra 1969. godine u istočnom dijelu Londona, a kao dijete se preselio u Eseks, gdje je poslednjih godina i živjeo. Kao dio sastava „Prodidži” proslavio se singlom „Charly” 1991. godine, a uslijedile su uticajne ploče „Experience” i „Music for the Jilted Generation”. Vrlo brzo grupa je stekla svjetsku slavu, uprkos tome što je ponikla iz britanske andergraund rejv scene. U karijeri dugoj više od četvrt vijeka ovaj sastav, koji je poslednjih godina funkcionisao kao trio u sastavu: Lijam Haulet, Kit Flint i Maksim, prodao je više od 25 miliona albuma, i ovenčan je brojnim nagradama, od Brit do Em-Ti- Vi priznanja. Flint se naročito isticao u bendu zbog specifičnog vizuelnog identiteta, koji su „krasile” brojne tetovaže i pirsinzi, kao i uvijek drugačija frizura, a poslednji album sa bendom „No Tourists” objavio je prošle godine.

Sastav „Prodidži”, poznat po energičnim koncertima. Premijerni nastup u Beogradu imali su krajem 1995. godine u Hali „Pionir”, što je bio prvi koncert jednog inostranog benda u srpskoj prestonici od početka rata na prostoru bivše Jugoslavije i sankcija. Osim koncerata u Beogradu, pamte se i njihove svirke na „Egzitu”. Grupa je čak četiri puta gostovala na novosadskom festivalu, poslednji put 2016. godine, a dva njihova nastupa srušila su rekorde posjećenosti na Glavnoj bini Petrovardinske tvrđave.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )