FOTO: null

Zbog pada prometa prouzrokovanog sve slabijom platežnom moći građana, preduzetnici u Srpskoj muku muče s ogromnim dugovima prema državi, s kojima nikako da dođu u korak!

Prema podacima Poreske uprave RS (PURS), njihova dugovanja popela su se na 80 miliona KM, pa su se mnogi, zbog nemogućnosti servisiranja obaveza, već suočili s prinudnom naplatom, odnosno plenidbom imovine!

Trgovci, ugostitelji i drugi preduzetnici poručuju da ne beže od svojih obaveza, ali da jednostavno nisu u prilici da ih izmiruju u rokovima koje propisuje zakon. Kako ne bi bili prinuđeni da masovno stavljaju katance na svoje radnje, apeluju na poreske organe da prolongiraju rokove plaćanja, jer, kako naglašavaju, neće imati izbora nego da prestanu raditi!


Mnogo obaveza

Marija M., vlasnica ugostiteljskog objekta u Banjaluci, kaže za naš list da godišnje samo za obaveze prema državi mora obezbediti oko 7.500 KM.

- Doprinosi za dva radnika mesečno iznose oko 500, a paušal 50 KM. Komunalna taksa na godišnjem nivou košta 360, republička 250 KM, a tu su i mnogi drugi porezi, takse i naknade. Radim u iznajmljenom prostoru koji mesečno plaćam 500 KM, bez režija. Ovo je zaista puno para, s obzirom na to da ugostitelji svakodnevno beleže pad prometa. Naglašavam da nismo protiv plaćanja poreza i taksi, ali jednostavno ne možemo sve da izmirimo u rokovima koje predviđa zakon. Zato bi nam odgovarali neki reprogrami ili odgoda plaćanja - kaže naša sagovornica.

U PURS-u kažu da su u Srpskoj registrovana 49.433 preduzetnika, te da je dug 23.238 njih krajem prošle godine iznosio 80,1 milion KM.

- Za neplaćene prijavljene obaveze poreskom obvezniku izdaje se opomena, a postupak prinudne naplate pokreće se ako te obaveze u roku od osam dana ne budu plaćene. Za obaveze neplaćene u zakonom predviđenim rokovima obračunavaju se zatezne kamate, te troškovi postupka prinudne naplate. Prošle godine pokrenuto je 51.395 postupka prinudne naplate na iznos duga od 112,89 miliona KM - kaže za Press direktorka PURS-a, Zora Vidović.

Ona dodaje da poreski obveznici mogu odgoditi plaćanje poreskih obaveza u skladu sa Zakonom o posebnim načinima izmirenja poreskog duga.

- Uprava je nadležna za reprogramiranje dugovanja do 30.000 KM, a za veće iznose Ministarstvo finansija RS - ističe Vidovićeva.

Jovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore, kaže za naš list da preduzetnicima veliki teret predstavljaju i mnogi parafiskalni nameti.


Pad prometa

- Za mnoge od njih ne znamo ni zašto postoje! Zbog tih nameta, oko 7.000 preduzetnika radi na crno! Kad bi se oni ukinuli, bilo bi prijavljeno još najmanje 15.000 ljudi. S druge strane, tražimo da preduzetnici za poslovanje odgovaraju samo imovinom radnje, te da struju, vodu i kanalizaciju plaćamo kao fizička lica, što u suštini i jesmo. Zahtevamo i ukidanje posebne republičke takse. U suprotnom, mnogi će biti prisiljeni da stave ključ u bravu, jer ionako jedva sastavljamo kraj s krajem - naglašava Bratić.

Kad je reč o poreskim dugovanjima, on dodaje da bi neki preduzetnici koji duže vremena beleže pad prometa, trebalo da razmisle o zatvaranju svojih radnji.

- Možda je i bolje staviti ključ u bravu nego gomilati dugovanja - ističe Bratić.

I trgovci preopterećeni!

Velikim poreskim i parafiskalnim nametima pogođeni su i trgovci, koji poručuju da su opterećenja pod kojima posluju zaista velika.

- Većina trgovaca ima pozamašan dug za poreze i doprinose, a situacija u ovom pogledu iz godine u godinu postaje sve gora. Godišnje s radom prestane oko 500 trgovina, u kojima su u proseku zaposlena tri radnika. Vlasnici radnji jednostavno ne mogu da se nose sa svim obavezama koje moraju plaćati, pa nemaju kud nego da zatvaraju radnje - ističu u banjalučkoj Asocijaciji STR.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )