FOTO: InfoBijeljina

SNSD će danas Ustavnom sudu BiH uputiti zahtjev za preispitivanje odluke Centralne izborne komisije (CIK) na osnovu koje su lokalni izbori odgođeni za sredinu novembra, potvrdio je za “Glas Srpske” generalni sekretar te stranke Luka Petrović.

CIK je u subotu, zbog nedostatka novca koji treba da obezbijede institucije na nivou BiH, preinačio raniju odluku da izbori budu 4. oktobra i zakazao izbore za gradonačelnike, načelnike i odbornike u skupštinama birati 15. novembra.

Uporište za to, kazali su u CIK-u, imaju u Izbornom zakonu koji propisuje da se odgođeni izbori održavaju najkasnije 30 dana od dana koji je određen za redovne izbore. S obzirom  na to da su izbori nedjeljom, prva nedjelja, nakon 4. novembra, je 8. novembar, a to se, kako su naveli, podudara s vjerskim praznikom jednog od konstitutivnih naroda te je pala odluka da budu 15. novembra.

SNSD i njihovi partneri te HDZ BiH ne priznaju kao legitimne članove CIK-a BiH koji su izabrani na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH glasovima SDS-a, PDP-a i SDA, a ne na osnovu intervjua koje je trebalo da sprovode izabrana parlamentarna komisija. Zbog toga, između ostalog, ne priznaju ni odluke CIK-a koje su donesene.

- Nije nam problem prolongiranje izbora, već nepoštovanje zakona. Mogli su da odgode izbore minimalno sedam, a maksimalno 30 dana. Pokrenućemo ocjenu ustavnosti i zakonitosti posljednjeg akta CIK-a. Sigurno je da nije po zakonu, a u tom slučaju mogu i izbori da budu nepriznati. Ne želimo da se uvlačimo u takav proces. S druge strane, veliki je strah u vrhu SDS-a i PDP-a i čine sve da odlože lokalne izbore i da koalicija sa SDA bude što stabilnija - rekao je Petrović.

Očekuje da sudije zahtjev uzmu što prije u rad, a ne da čekaju duži period.

- To mogu, ako žele, da završe i u narednih sedam dana. Kako budu radili, takva nam je i ova BiH – zaključio je Petrović.

Delegat srpskog naroda u Parlamentu BiH Lazar Prodanović (SNSD), koji je bio član nekoliko radnih grupa za izmjene izbornog zakonodavstva, kaže da novi članovi CIK-a nisu izabrani u skladu sa procedurama. Dodao je da treba sačekati odluku suda po zahtjevu koji je podnio bivši član CIK-a nakon što je razriješen dužnosti.

- Politički subjekti koji su kritikovali rad CIK-a sada su postavili svoje ljude u tu komisiju. Manjak novca nije dovoljno opravdanje. Imali su izjavu da će ga biti, a u pozadini je možda i pokušaj da se dobije dodatno vrijeme za dogovor u vezi sa sprovođenjem lokalnih izbora u Mostaru kojeg nema od 2008. godine – rekao je Prodanović.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak pozdravio je, s  druge strane, odluku CIK-a.

- Očigledno je da se SNSD i njihovi partneri plaše izbora, jer su doveli do odgađanja, a sada pokušavaju da izbora ne bude. Moralni paradoks je to što se SNSD žali na pomjeranje izbora sa oktobra na novembar, a do toga je došlo jer oni nisu htjeli glasati da se obezbijedi novac za izbore - kazao je Crnadak.

Bivši član CIK-a i stručnjak za izborno zakonodavstvo Vehid Šehić je rekao da BiH nije ispunila obavezu jer nije obezbijedila novac te dodao da zakonom nije jasno predviđeno odgađanje cjelokupnih izbora već ako na nekom mjestu ili izbornoj jedinici nije moguće sprovesti izbore na dan kad su redovni. Istakao je i da mu nije jasan datum 15. novembar, jer je CIK mogao organizovati izbore i prije nego što istekne mjesec.

Rokovi nakon odgađanja

27. maj do 3. jul

podnošenje prijava za ovjeru

5. do 17. avgust

Podnošenje kandidatskih lista

1. oktobar

Zaključivanje biračkog spiska

16. oktobar

Početak izborne kampanje

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )