FOTO: null

Zbog odbijanja da zatvori ilegalni verski objekat u Ošvama kod Maglaja. Klanjaću od sad na ulici, kaže on. Psiholog Puhalo mu ponudio pomoć

Izet Hadžić, predstavnik grupe muslimana iz sela Ošve kod Maglaja, mora da plati kaznu od 500 KM zbog odbijanja da u skladu s naredbom Islamske zajednice u BiH o gašenju svih paradžemata zatvori ilegalni verski objekat u ovom selu.

Hadžić je tražio da mu ova kazna bude zamenjena zatvorskom, ali su to nadležne inspekcije službe, koje su proteklih sedmica "češljale" nelegalne verske objekte za pripadnike vehabijskog pokreta u Federaciji BiH, odbile.

- Represija nad muslimanima iz Ošvi se nastavlja. Pogledajte kakvom brzinom sam dobio kaznu od 500 KM, plus troškove postupka za objekat koji nema potrebnu dokumentaciju. Inspektori su mi rekli da neće biti kažnjavanja odmah, a ja sam obećao da ću pribaviti dokumentaciju čim nabavim novac - oglasio se Hadžić na "Fejsbuku".

Kako je naveo, da je potpisao ultimatum Islamske zajednice u BiH, ne bi bio kažnjen.

- Postavljam pitanje sebi i vama, šta Kavazovićev ultimatum ima sa zakonom ove države, koji je sekularistički, i šta vera ima sa ovim zakonom i ko krši zakon ove države. Odgovor je jasan, sve se može i mora kad smo u pitanju mi - navodi Hadžić.

Inspekcija je posle detaljnog pregleda nedavno donela odluku o zatvaranju ilegalnog verskog objekta u selu Ošve, gde se klanjalo bez dozvole IZ u BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, zajedno sa Federalnom upravom policije, izdala je rešenje paradžematlijama u Ošvama da više ne mogu klanjati u ovom objektu, uz jasnu poruku da je takvo delovanje neustavno i da krši Zakon o slobodi vere.

- Ja ću sada da klanjam na ulici. I zvaću novinare da vide kako klanjam. Ogradio sam se od divljaka koji odlaze u Siriju, jer to nije islam - poručio je Hadžić.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže, za "Novosti", da izrečena prekršajna kazna Hadžiću ne rešava problem opasnosti od terorizma u BiH.

On kaže da borba institucija BiH protiv terorizma mora da bude odlučnija i sistemska.

- Mnogo je važnije pohapsiti ljude koji organizuju odlazak mladih iz BiH na ratište u Siriju i Irak i preseći kanale kojima se finansira rad vehabijskih grupa povezanih s terorizmom. Ova kazna je samo formalno izrečena zbog okupljanja ljudi i služenja verskih obreda u nelegalnom džematu - kazao je Galijašević, i dodao da je Hadžić u poslednje vreme govorio "pomirljivim tonom".

Posle sela Ošve, inspektori su nastavili s kontrolom paradžemata u Federaciji BiH koji su odbili da se priključe Islamskoj zajednici, i svi oni će, kako najavljuju iz Federalne inspekcije, biti zatvoreni.

Od 38 paradžemata sa kojima je pregovarala IZ u BiH, samo njih 14 je pristalo da prestane sa ilegalnim radom. Najjače uporište paradžematlija je Gornja Maoča, kao i predeli oko Tuzle, Zenice i Cazina.

PITANjE ZA MINISTRA MEKTIĆA

NAKON što mu je kazna dostavljena, Hadžić je kazao da mu je poznati analitičar i sociolog iz Banjaluke Srđan Puhalo ponudio 50 KM kao pomoć za plaćanje kazne. Uz ovu informaciju, Hadžić je "pitao" ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića: "Da li je ovo pomaganje terorista i terorizma?" Puhalo je juče za "Novosti" potvrdio da je ponudio novčanu pomoć Hadžiću.

- Znam čoveka i znam da nema novca. Sada se našao u nevolji i spreman sam da mu pomognem da plati kaznu - rekao je Puhalo, i dodao da nije upoznat sa inspekcijskim rešenjem i njegovim sadržajem i da "ne zna pravnu razliku između ilegalnog i nelegalnog verskog objekta".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )