FOTO: null

SARAJEVO- Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije podržala inicijativu delegata Denisa Bećirovića kojom se traži angažovanje Oružanih snaga BiH na granici s ciljem pomoći Graničnoj policiji u zaustavljanju ilegalnih prelazaka granice.

 

Od osam članova komisije, koji su prisustvovali sjednici, ovu inicijativu je podržao samo Šemsudin Mehmedović (SDA), dok je Asim Sarajlić iz iste stranke bio suzdržan, a članovi komisije iz SNSD-a i HDZ-a BiH bili protiv.

Član komisije Sredoje Nović rekao je da je jedino Predsjedništvo BiH nadležno da donosi ovakve odluke i da se nedavno o tome izjašnjavalo i donijelo negativnu odluku.

- Ovakva inicijativa nije dobrodošla i služi više u predizborne svrhe - rekao je Nović.

Član Komisije Marina Pendeš rekla je da policijske snage ne mogu biti nadređene vojsi i da je jedini način za tako nešto da Predsjedništvo BiH donese odluku.

- Ne mogu Oružane snage biti angažovane na policijskim poslovima niti kao podrška policiji - rekla je Pendešova.

Član Komisije Dragan Mektić rekao je da inicijativa nije dobra i da bi rasprava o angažovanju Oružanih snaga BiH morala biti obrazložena sa mišljenjem Ministarstva odbrane i Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

On je naveo da je Slovenija morala da mijenja Ustav kako bi angažovala vojsku na granici.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost zadužila je Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara da joj dostavi objedinjenu informaciju nadležnih institucija o stepenu realizacije aktivnosti iz Programa reformi BiH u dijelu nadležnosti ove komisije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )