FOTO: null

Unesko je obilo zahtjev Kosova da pristupi članstvu u tu organizaciju jer za prijem nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu na generalnoj konferenciji ove organizacije.

Dobili su 92 glasa, a bilo im je potrebno 95. Prije glasanja o prijemu, glasalo se o prijedlogu Srbije da odluka bude odložena, ali to nije prihvaćeno.

Glasanju je pristupilo 170 država. Za prijedlog Srbije glasalo 58, protiv 88 država i 22 su bile uzdržane, dok predstavnici 16 zemalja nisu bili prisutni u sali. Predlog Srbije nije prihvaćen.

Kada je ambasador Srbije Darko Tanasković zatražio da se odluka odloži, ambasador Velike Britanije je rekao da je protiv odlaganja jer se nikada nije desilo da Generalna konferencija odbije zemlju koju je predložio Izvršni odbor.

Srpski ambasador je rekao da je to tačno ali je naveo da je riječ o presedanu jer Kosovo nije država već teritorija. Argentina smatra da prijem Kosova u Unesko nije u skaldu sa rezolucijom 1244 dok Kuba smatra da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. 

Uoči jsednice, Tanasković je rekao da je, objektivno gledajući, krajnje neizvjesno da li će se Generalna konferencija pozitivno izjasniti o tom zahtjevu.

S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gdje su za prijem države nečlanice UN potrebne dvije trećine glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika između glasova "za" i "protiv" biti veoma tjesna, istakao je ambasador Tanasković.

"Da bi se izbegla ovakva nepoželjna politička podela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasedanja Generalne konferencije 2017. godine", naveo je Tanasković.

Za donošenje odluke o odlaganju potrebna je prosta većina glasova, uz iste propozicije postupka i utvrđivanja rezultata izjašnjavanja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )