FOTO: null

Grafiti u gradovima RS i BiH, iako svojom duhovitošću najčešće izazivaju osmjeh na licima prolaznika, u stvari govore o teškom životu i problemima u našoj zemlji

Za nastanak grafita vezuje se urbana legenda koja datira iz šezdesetih godina prošlog vijeka kada se nepoznati mladić potpisivao na vozovima Filadelfije svojim pseudonimom „Julio 204“. Nedugo zatim, trend pisanja po zidovima, nadvožnjacima, vozovima, haustorima i drugim javnim površinama prenio se na cijelu teritoriju SAD, a zatim i Evropu.

Popularnost grafita na prostoru bivše Jugoslavije primjetna je tek osamdesetih godina dvadesetog vijeka. Pojavi grafita prethodili su studentski nemiri, a mladi nošeni „Novim talasom“ prihvatili su ovaj vid „revolucije“ i sve češće su na ovaj način izražavali svoje nezadovoljstvo situacijom u društvu. Grafiti su u početku bili dosta drugačiji od današnjih. Uglavnom su to bile ispisane parole i poruke, da bi tek kasnije grafiti postali onakvi kakvim ih danas znamo, kreativni i sa dosta detalja.


Cijeli tekst pročitajte u novovm broju narodnog magazina Istina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )