FOTO: null

Srpsku je ove godine posjetio rekordan broj turista, što potvrđuje i podatak da su prihodi od naplate boravišne takse u prvih osam mjeseci dostigli 641.684 KM, što je za 118.879 maraka više u odnosu na isti period lani.

Najviše prihoda od boravišne takse prikupljeno je u Banjaluci, planinskim centrima opštine Pale, "Banji Vrućica" u Tesliću, etno-selu "Stanišići" kod Bijeljine te najsunčanijem gradu Srpske Trebinju.

Visina boravišne takse koju svaki domaći ili strani državljanin plaća za uslugu noćenja u ugostiteljskom objektu iznosi od 0,5 do dvije KM, osim u turističkim mjestima gdje je boravišna taksa od 2,5 KM do tri marke.

Podaci Poreske uprave RS pokazuju da je tokom ljetnih mjeseci prikupljen najveći dio prihoda od boravišne takse, odnosno 303.420 KM, što je za 92.647 KM više u odnosu na jun, jul i avgust 2014. godine.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je Srpsku tokom sedam mjeseci posjetilo 168.522 turista. Ostvareno je i 398.426 noćenja ili 20 odsto više u odnosu na isti period lani, a najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Turske, Njemačke, Austrije i Italije.

Direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović kaže da je naplata boravišne takse znatno bolja u odnosu na prethodne godine, ali da zvanični statistički podaci u oblasti turizma ne pružaju stvarnu sliku o ukupnom prometu.

- Veliki broj relevantnih faktora pokazuje da najmanje 30 odsto prometa spada u sivu ekonomiju - kaže Jovanovićeva.

Ona dodaje da Republički zavod za statistiku ne dobija izvještaje o broju noćenja iz svih opština Srpske i od određenog broja neregistrovanih objekata.

- To stvara nerealnu sliku o stvarnom broju dolazaka i noćenja turista te o samoj uplati boravišne takse - rekla je Jovanovićeva.

Prema njenim riječima, ipak je primjetan pomak u naplati boravišne takse i nada se da će u budućnosti biti još manje sive ekonomije, jer su neplatiše podvrgnute redovnim kontrolama.

Znatan pomak u turističkom razvoju zabilježen je u Višegradu, Prijedoru, Novom Gradu i Foči, dok su za ekspanziju ostalih gradova potrebna znatna ulaganja, investicije i napori svih subjekata, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.


Raspodjela prihoda

Visinu boravišne takse određuje jedinica lokalne samouprave uz prethodno pribavljeno mišljenje Privredne komore RS, a od ovog novca 20 odsto pripada Turističkoj organizaciji RS, a 80 odsto lokalnim turističkim organizacijama.


Prihodi od boravišne takse u opštinama i gradovima (prvih osam mjeseci)

Banjaluka 171.669

Pale 126.439

Teslić 59.142

Bijeljina 51.563

Trebinje 49.400


Prihodi od boravišne takse u RS (prvih osam mjeseci)

2015. 641.684 KM

2014. 522.805 KM

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )