FOTO: InfoBijeljina.com

Pošto sutra počinjemo sa radom, želimo da ovo bude novi početak, da svi shvatimo svoju ulogu i da damo svoj puni doprinos u prevazilaženju ovog problema, poručili su iz Udruženja poslodavaca i turizma "Horeka RS".

Podsjetimo, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ugostiteljskim objektima u Srpskoj bio je zabranjen rad od 21. marta. Republički štab za vanredne situacije donio je odluku da od prošlog ponedjeljka mogu da rade bašte, a od sutra je ugostiteljima dozvoljen rad i unutar objekata.
 
Iz “Horeke” poručuju da se svi već godinu unazad nalazimo u veoma teškoj situaciji.
 
– Epidemiološka situacija je jako loša i rad cijele privrede u ovim uslovima nije normalan. Posebno je teško sektoru koji se bavi uslugama i koji ima direktan kontakt sa svojim klijentima. Ugostiteljstvo je tu najviše izloženo. Sa te strane veliki je rizik dozvoliti ovim subjektima da rade i tu u potpunosti podržavamo stav medicinskih radnika – navodi se u saopštenju.


U “Horeki” naglašavaju i da, nadoknaditi troškove zatvaranja i nerada velikog dijela privrede, mogu izdržati samo dobro razvijene države, koje mogu pravično namiriti privrednike, kojima je zabranjen rad.
 
– Zastoj u radu može istrpjeti i razvijena privreda, koja je spremna trpiti gubitke duži vremenski period. Nažalost, naša privreda nije ni blizu toga. Zbog toga smo prinuđeni da tražimo alternativna rješenja. Prema tome, svaki sektor koji radi u ovo vrijeme, utiče na preživljavanje i pomaže privredi da izdrži. Zato apelujemo na nadležne da zajednički sa svakim sektorom pronađe rješenje u funkcionisanju i da se nađe adekvatan omjer pomoći i dopuštenja rada. Apelujemo da se, shodno dopuštenju obima posla koji mogu obavljati, nađe mjera pomoći za njihove gubitke, koje trpe zbog tih ograničenja i da se se objektima koji su u prevelikoj rižičnoj grupi i kojima se ne dozvoljava rad, nadoknade njihovi gubici – poručuju iz “Horeke” i naglašavaju da, na ovaj način, država onda ima puno pravo da kažnjava svakog ko krši donesene mjere.
 
– Bez toga smo osuđeni na borbu da preživimo i poštovanje mjera zavisi od predrasuda svakog pojedinca. A od Inspektorata RS zahtijevamo pravičan pristup koji će biti jednak za sve – naglašavaju u “Horeki”, poručivši da se ograđuju od svih političkih svrstavanja.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )