FOTO: null

Vrlo hladna zračna masa sa područja Euroazije izvršiće katapult hladnoće nad zapadni dio Balkana uzrokujući temperature za 14 do čak 19 stepeni nižim od normalnih prosječnih vrijednosti za mjesec januar, što se može okarakterisati kao svojevrsni i vrlo ja

O vremenskim prilikama u jutarnjem programu N1 televizije govorio je Nedim Sladić, mladi meteorolog i lovac na oluje.

Prodor hladnoće mogao bi biti jedan od najjačih koji je Bosna i Hercegovina zabilježila još od čuvene sibirske hladnoće iz februara 2005. godine.

"Očekuju nas temperature do -25 stepeni. To ne znači -25 u Sarajevu, već prvenstveno na planinama. Ako spominjemo egzotično hladna mjesta u regionu, u nekim dijelovima Srbije temperatura bi mogla iići i do -30 ili niže. Ispod -21 ne bi trebalo biti u Sarajevu", kazao je Sladić.

Gost Novog dana je prognozirao da će već od sutra poslijepodne pristizati hladna masa, te će biti vjetrovito.

"Može se očekivati snijeg u Bosni, a u Hercegovini kiša i, takođe, minusi. Srednje prosječne temperatura će biti 17 do 19 stepeni niže od prosječne vrijednosti u ovo doba godine."

Sladić je kazao da bi za naredne dane trebalo proglasiti crveni meteoalarm.

"Smatram da bi trebalo proglasiti crveni meteoalarm za područje Bosne i narandžasti za Hercegovinu. Velike su temperaturne anomalije koje mogu donijeti i posljedice. Albanija, Kosovo i Srbija već su jučer izdali upozorenja i dali upute stanovništvu kako da se ponašaju za vrijeme jako niskih temperatura. Hrvatska će biti pošteđena velikog snijega, kao i BiH. Velike sniježne padavine se očekuje istočno od Srbije, odnosno u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj."

Rast tempratura se očekuje već u nedjelju ujutro.

"Iako se očekuje otopljenje temperature neće ići više od -3 preko dana, a od ponedjeljka temperatura bi konačno mogla preći u plus", dodao je Sladić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )