FOTO: hayat.ba

"Došao po pos’o", ponovio je to nekoliko puta Memo Geljo u kultnoj sarajevskoj predstavi "Audicija", koga je maestralno odigrao legendarni bosanskohercegovački glumac Aleksandar Saša Petrović, koji je preminuo u petak u 61. godini.

Od Petrovića se opraštaju i publika i kolege, ne vjerujući da nekoga ko ih je toliko uveseljavao više nema.
 
Mucajući, nespretini Memo Geljo, izazivao je kikot publike još pri samom ulasku na scenu svojim skrušenim tjelesnim stavom, nespretnim pokretima, a onda i permanentnim spominanjem Šefike koja ga je uputila na audiciju za pos’o i koja je valjda izgovor za sav debakl koji mu se dešava na sceni – počev od toga da od škole ima samo „čitanku“, a da kao vještine za profesiju glumca ističe radno iskustvo „zavrtanja pipa“, prenosi Danas.Naravno, cijela ova izvedba ne bi vrijedila bez kolorita specifičnog sarajevskog humora, a Aleksandar Saša Petrović bio je rođeni Sarajlija, koji je, kao i svaki dobar glumac, uzore za svoje likove otkrivao u svakodnevnom životu. Za Memu Gelju, kako je jednom rekao, inspiraciju je našao u domaru koji je živeo u njegovoj zgradi.
 
Aleksandar Saša Petrović rođen je 2. januara 1962. godine u Sarajevu. Glumio je u 15 filmova i dvije serije. U posljednje vrijeme povukao se iz javnosti zbog bolesti.Zbog zdravstvenih problema morao je da napusti predstavu „Sjećaš li se Doli Bel“ 2019. godine i od tada ga nije bilo u javnosti.
 
Nakon što se povukao iz predstave, Petrović je rekao: „Nema potrebe za ovakvim razgovorima. Čujete kako se osjećam. Loše, ali biće bolje“.
 
Glumu je diplomirao tek 2006. godine, a fakultet je upisao 1983.
 
„Zbog Audicije i drugih poslova nisam imao vremena da diplomiram. U međuvremenu je počeo rat, a tad mi je bilo bezveze dobivati diplomu na lijepe oči jer tad je diplomu mogao dobiti ko je htio“, rekao je svojevremeno Saša, podsjeća Index.hr.
 
Publika ga pamti po ulozi u kultnoj predstavi „Audicija“, u seriji „Vratiće se rode“, filmu „Ničija zemlja“, a glumio je i u seriji „Lud, zbunjen, normalan“, gde je tumačio lik Stjepana.
 
S Lepom Brenom glumio je u filmu „Hajde da se volimo“.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )