FOTO: null

Radikali Dragana Đurđevića za deset dana potpuno su promenili ploču u Bijeljini: prvo su dogovorili skupštinsku većinu sa Zlatkom Maksimovićem, a onda su mu okrenuli leđa i vratili se pod skute Miće Mićića.

Tako su Đurđević i Mićić za samo nekoliko meseci prešli put od ljubavi do mržnje i nazad.

Sve do proleća su bili u snažnoj koaliciji, a Đurđević je godinama bio predsednik gradske Skupštine.

Međutim, tada saradnja puca, Đurđević optužuje Mićića za kriminal i enormno bogaćenje, ulazi u koaliciju sa DNS i ruši skupštinsku većinu.

Ipak, pre dva dana sve se vratilo na staro. Milenko Mitrović, odbornik i predsednik Gradskog odbora SRS „Dr Vojislav Šešelj“ potpisao sporazum o većini sa novim - starim gradonačelnikom.

Đurđević koji je lider SRS za „EuroBlic“ nije želeo da potvrdi da će upravo on da bude novi Mićićev zamenik.

Međutim, tvrdi da njegova partija pre nekoliko dana uopšte nije potpisala sporazum o većini sa Maksimovićem, već da je to bio samo „potpis odbornika da imaju nameru da naprave skupštinsku većinu“.

I Đurđević i lider DNS Marko Pavić tvrde da jesu i dalje u koaliciji na republičkom niviou, ali da to nema veze sa lokalom.

Na pitanje „EuroBlica“ zbog čega je ponovo promenio mišljenje prema Mićiču, Đurđević odgovara da je „legalista“.

- On je pobedio i ne bi bilo koristi da blokiramo Bijeljinu. To se pokazalo i u praksi kada smo posledjih pet meseci imali skupštinsku većinu bez SDS, jer smo na kraju izlazili kao gubitnici. Podnosili smo i prijave Okružnom tužilaštvu koje je utvrdilo da nema osnova za vođenje kriviče istrage protiv Mićića – kaže Đurđević.

Mićić za „EuroBlic“ tvrdi da ponovo sarađuje sa Đurđevićem jer je odlučio da stabilizuje političke prilike u Bijeljini.

- Kažu da je u predizbornoj kampanji sve dozvoljeno. Sada hoću da napravimo širu vlast u Bijeljini, ostajemo otvoreni za druge političke subjekte, želimo da izaberemo najbolje ljude – zaključuje Mićić.

Politikolog Srđan Perišić smatra da je na Đurđevićevu odluku uticao stav centrale SRS u Beogradu da na nivou RS mora da podržava većinu oko Milorada Dodika, dok na lokalu nema nikakvih ograničenja.

Osim toga, shvatili su da bi podrška poraženom kandidatu za gradonačelnika, Zlatku Maksimoviću dovela do blokada u radu Gradske uprave, jer Mićić ne bi imao većinu.

- Treće, SRS je nezadovoljna odnosom njihovih kaolicionih partnera na nivou RS, jer je DNS čak preoteo jednog njihovog narodnog poslanika, Nedu Petrić. Na kraju, radikali su se osetili izdanim i u Bijeljini - kaže Perišić. Zlatko Maksimović nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Podela plena

Nezvanično, radikal Milenko Mitrović biće potpredsednik Skupštine grada, dok će drugo potpredsedniko mesto pripasti Bošnjacima.

Na čelu gradske Skupštine verovatno će biti predsednik GO PDP i narodni poslanik Slaviša Marković.

Kako se kalkuliše, u redove nove većine trebalo bi da pređe i Mićo Živić koji je u prošlom skupštinskom sazivu napustio SNSD.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )