FOTO: Glas Srpske

Nakon ublažavanja mjera ustanove kulture u Semberiji polako se vraćaju redovnim aktivnostima. Mnogi umjetnici i radnici u kulturi nestrpljivo čekaju povratak realizovanju svojih planova.

 Članovi  SCPD “Srbadija” počeli su  sa probama i planiranim sadržajima, a prinudni odmor tokom vanrednog stanja iskoristili su za druge sadržaje.

I u Gradskom pozorištu “Semberija” željno očekuju povratak na “daske koje život znače”. Od jeseni i “Semberiju” i “Srbadiju” očekuje i preseljenje u nove prostorije, što će im kako kažu biti od ogromnog značaja u daljem radu.

Prema najavama iz gradske uprave u Bijeljini kulturno-umjetnička udruženja i ustanove biće smještena u Sokolski dom nakon renoviranja objekta.

Nakon 28 godina rada  Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” dobiće svoj prostor za rad.

- To su zaista lijepe vijesti. Nakon punih 28 godina mi ćemo dobiti prostor za rad. To je Sokolski dom o kojem sam ja i ranije govorila prije dvadesetak godina kada sam došla u Semberiju. Imaćemo konačno krov nad glavom i to je važno jer smo mi najkvalitetniji hor na srpskom govornom području. Nama taj prostor znači olakšicu u djelovanju i radu - rekla je dirigent hora “Srbadija” Desanka Trakilović.

U novi prostor biće smješteni i glumci gradskog pozorišta u Bijeljini.

- Mi smo išli i gledali taj prostor koji je fenomenalan. Unutra su neophodne neke određene rekonstrukcije da se urade kao što je bina. To će biti pravi prostor i zgrada za jedno pozorište i za naš rad. Probe ćemo raditi tamo i veliki dio posla ćemo odrađivati u tom prostoru. Za nas je to jako značajno, jer uvijek je ljepše imati svoj prostor  nego  biti podstanar -  rekao je v. d. direktora Pozorišta “Semberija” Ivan Petrović.

Sokolski dom jedna je od najstarijih građevina u Bijeljini i nakon rekonstrukcije, koja je trenutno u toku, u novom ruhu potpuno će zasijati do kraja godine. Radovi podijeljeni u nekoliko faza  počeli su  tokom  2018. godine.

- Mi smo krenuli u rekonstrukciju ovog objekta zato što je ovo prvi stepen zaštite ovog spomenika kulture u BiH, za šta smo morali tražiti i određene saglasnosti Komisije za zaštitu spomenika kako bismo napravili projekat rekonstrukcije objekta i počeli radovima - izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon obilaska radova i dodao da je planiran prostor za gledaoce u ovom objektu 250 mjesta.

Radovi na ustanovi bili su usporeni zbog mjera prevencije virusa korona, a nakon završetka, Sokolskom domu biće vraćena prvobitna namjena.

- Prvobitni plan završetka radova  je bio 180 dana od početka izvođenja radova, odnosno do septembra mjeseca ove godine. Međutim, pandemija je usporila tok radova pa nadležni organi sada ne mogu prognozirati kada će poslovi biti okončani. Nadaju se završetku posla do jeseni - rekla odgovorni projektant na Projektu rekonstrukcije i sanacije objekta Sokolskog doma u Bijeljini Ljubinka Stević.

Spomenik kulture

Izgradnja Sokolskog  doma je počela 1929. godine, a  završena   1931. godine i između dva svjetska rata bio je mjesto održavanja svih kulturnih događaja u Bijeljini, a kasnije u funkciji sportskih aktivnosti. Spomenik je kulture od značaja za Republiku Srpsku i BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )