FOTO: null

Državni prvaci u powerlifting – u Aleksandar Lukić, Dragan Božić i Nikola Čigoja pripremaju se za balkansko prvenstvo u powerlifting-u u martu, a ove godine čeka ih i svjetsko prvenstvo koje će se održati u septembru.

Prema riječima Aleksandra Lukića, trenutno se intezivno pripremaju za balkansko prvenstvo koje će se održati od 25. do 27. marta u Sarajevu . 

- To će biti prvo takmičenje na koje ćemo izaći ove godine. Ovo takmičenje ujedno će biti prva provjera za svjetsko prvenstvo koje se održava u septembru, a za koje smo ostvarili kvalifikaciju na gala kupu u Nišu, kaže Lukić za “Semberske”. 

Aleksandar Lukić se takmiči u kategoriji do 140 kg powerlifting raw bez opreme. Lukić je balkanski prvak, državni prvak rekorder, osvajač prvih mjesta sa otvorenih takmičenja sa prvenstava Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Osvajač je prvog čučnja u BiH od 300 kilograma i zvanično je među 100 najjačih ljudi u Srbiji, iako nema državljanstvo Srbije niti je Srbijanac po rođenju. Po rezultatima je među deset najuspješnijih sa prostora bivše Jugoslavije. 

Dragan Božić se takmiči u kategoriji do 82,5 kg raw open, Božić je državni prvak, osvajač prvih mjesta sa otvorenih prvenstava Srbije i Crne Gore, Nikola Čigoja se takmiči u kategoriji do 100 kg raw open. Čigoja je državni i balkanski prvak, osvajač Kupa Srbije i prvenstva Srbije. 

Totali su im, Lukićev 825 kg, Božićev 592,5 i Čigojin 665 kg. Sa njima u timu je i Aleksandar Kojić, koji se takmiči u kategoriji  juniora raw open do 110 kg.  

Od powerlifting-a nemaju zaradu, teško uspijevaju da isfinansiraju treninge, opremu i ishranu prilagođenu za naporne treninge, ali kažu da ovaj sport vole i da im je satisfakcija kada dođu u Bijeljinu sa peharima.

- Od ovog sporta nemamo ništa sem ličnu satisfakciju. Sin od šest godina me uvijek isprati na takmičenje riječima “tata donesi pehar”. Sinu sam uzor i voli dizanje tegova, i meni i ne treba ništa više , kaže Aleksandar Lukić, koji se profesionalno bavi powerlifting-om 15-tak godina. Lukić je zvanično prvi takmičar iz BiH koji je učestvovao na nekom međunarodnom takmičenju. 

– Ponosan sam jer su powerlifting u BiH donijeli momci iz Bijeljine, rekao je Aleksandar.  Baza powerlifting-a u Republici Srpskoj je upravo Bijeljina. U Sarajevu postoji nekoliko powerlifting klubova, Žepče koje ima nekoliko kvalitetnih dizača, a od ove godine i jedan klub iz Konjica. Iako ovo nije rasprostranjen sport u BiH, jeste i to veoma u zemljama regiona. 

Do sada nisu imali nikakvu podršku Gradske uprave, Ministarstva sporta i omladine RS, ali očekuju da će njihove rezultate nagraditi jednog dana. Oprema za treninge je skupa, kao i ishrana i neophodna suplementacija, 

- Ne bi izdržali sve bez podrške porodice. To nam mnogo znači, kažu Kojić, Čigoja i Božić. Zahvalni su Fitnes centru OLP koji im omogućava da se pripremaju za takmičenje u ovom objektu.

Aleksandar Lukić je zvanično prvi takmičar iz BiH koji je učestvovao na međunarodnom takmičenju u powerlifting-u. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )