FOTO: null

Romi su najbrojnija nacionalna manjina u BiH. U sjeveroistočnom području najviše ih je u Živinicama i Bijeljini.

Težak život ove populacije, suočene s besparicom, nezaposlenošću i lošim stambenimuvjetima, najveći je razlog zbog kojeg odlaze u zemlje zapadne Evrope, u potrazi za boljim životom.

Zbog migracija, školske klupe ostaju prazne, te napori i izdvajanja lokalnih zajednica da se poboljša njihov status ostaju bez uspjeha.

Na stotine romskih porodica u Bijeljini živi u neuslovnim objektima, bez krova nad glavom, bez ikakvih primanja.

Od 3.000 Roma u Bijeljini stalno zaposlenje imaju samo tri osobe. Ostali preživljavaju od skupljanja sekundarnih sirovina.

Dok su školske klupe prazne, broj djece zatečene u prosjačenju je u porastu.

Nedavno otvoreno područno odjeljenje Osnovne škole, smješteno u romskom naselju u Bijeljini, ponovo je zatvoreno zbog malog broja upisa djece u školu.

Postoji nedostatak motivacije kod roditelja, oni ne vide nikakvu korist za svoju djecu da ih šalju u školu i u takvoj su situaciji da većina njih želi život negdje drugo, u zemljama zapadne Evrope", kaže Dragan Joković, menadžer Udruženja za obrazovanje Roma „Otaharin".

U procesu dekade Roma, uz pomoć donacija Federalnog ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donatora iz EU-a i Grada Bijeljine, izgrađeno je i obnovljeno više od 100 stambenih objekata te završena izgradnja stambene zgrade namijenjene Romima.

Ali, potrebe su mnogo veće. I pored toga, još 40 porodica živi u veoma lošim uslovima, pa će se u narednom periodu raditi na rješavanju i njihovog stambenog pitanja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )