FOTO: null

Od 190 zemalja, BiH je na 81. mestu, prema Izveštaju o lakoći poslovanja koji je pripremila Grupacija Svetske banke, dok su zemlje u regionu Evrope i centralne Azije rangirane među najuspešnijima u unapređivanju.

Od ukupno 57 reformi, sve osim jedne od 25 zemalja u regionu su sprovele reforme poslovanja u toku prethodne godine, navodi se u Izveštaju o poslovanju za 2017. godinu, koji je danas objavljen.

- Na osnovu preduzetih reformi, četiri zemlje iz ovog regiona - Kazahstan, Bjelorusija, Srbija i Gruzija, rangirane su među najboljih 10 zemalja prema unapređenjima za ovu godinu - saopšteno je iz Kancelarije Svjetske banke u BiH.

Najbolje rangirana privreda u regionu je Makedonija, koja ima globalni rang 10 i zahvaljujući ranije sprovedenim reformama, preduzetniku u ovoj državi sada treba samo dva dana za pokretanje poslovanja, što je znatno manje od regionalnog proseka od 10 dana.

Reforme koje su implementirale zemlje u Evropi i centralnoj Aziji nastavljaju da poboljšavaju poslovno okruženje za preduzetnike, tako da plaćanje poreza u regionu sada uključuje 18 isplata u proseku, što je manje od polovine broja isplata koje su bile potrebne pre pet godina.

U toku prošle godine zemlje iz regiona su implementirale najviše reformi, globalno, u oblastima plaćanja poreza - ukupno 13 reformi, dobijanja priključka za struju osam, te zaštite manjinskih investitora sedam.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )