FOTO: InfoBijeljina

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć da je interes Republike Srpske očuvati i pojačati njen kapacitet i autonomiju, te što samostalnije voditi politike, jer to dozvoljava Ustav BiH.

"Ustavom BiH je propisano da Republika Srpska i Federacija BiH čine BiH. To znači da onaj ko sastavlja BiH unosi politike unutra, a ne dobija politike sa strane", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske. 

Kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik koji je i lider SNSD-a kaže da ova stranka ne postavlja uslove, te da će šteta za BiH biti ukoliko vlast ne bude foremirana. 

"Pokazalo se godinama da BiH ne može da funkcioniše. Hoćemo da uđemo u Savjet ministara, ali oni brane i ne dozvoljavaju jednom narodu koji je na izborima izabrao svoje predstavnike da bude legitimno predstavljen na nivou zajedničkih institucija i to je suština, a ne NATO", naglasio je Dodik. 

On je rekao da će se u BiH slomiti mnoge zablude o tome kako formirati, centralizovati i liberalizovati BiH. 

"U BiH možemo pokušati da dođemo do dogovora na bazi Dejtona da se Republici Srpskoj vrate nadležnosti koje su joj otete i da zajedno sa drugim narodima na ovom prostoru gradimo politike koje mogu da budu zajedničke i održive", smatra Dodik. 

On poručuje da u BiH neće biti rata, ni sukoba, te ocjenjuje da su to sve izmišljotine da bi se plašio narod. 

Dodik je pozvao srpski narod da snažno stane iza politika koje se vode na očuvanju Republike Srpske, ističući da je to jedino što garantuje budućnost. 

"Nikakav intervencionizam međunarodne zajednice više nije moguć. Pozivam Bošnjake i Hrvate da se konačno dogovorimo, odnosno da BiH funkcioniše bez nametanja stranaca", rekao je Dodik. 

On smatra da je potrebno vratiti Republiku Srpsku u dejtonsku poziciju i da nije sporno da Srpska bude sastavni dio BiH, kako to i piše u Ustavu BiH. 

"Ukoliko nas budete osporavali, ne garantujem da se u Republici Srpskoj neće stvoriti ključna podrška za njen status", zaključio je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )