FOTO: glassrpske.com

SARAJEVO - O ocjenjivanju službenika u institucijama na nivou BiH duže vrijeme se polemiše, jer, između ostalog, dio rukovodilaca uporno odbija da dostavi podatke o radu zaposlenih, a nove analize pokazuju da je u samim propisima ostavljen prostor za diskriminaciju.

U ministarstvima, agencijama, kancelarijama i drugim institucijama na nivou BiH zaposleno je oko 3.000 službenika u 75 institucija, među kojima najviše saradnika i savjetnika. Na spiskovima su i pomoćnici direktora, sekretari i razni šefovi, ali dio njih, kako godinama tvrde u nadležnoj Agenciji za državnu službu BiH, ostaje bez ocjene.
 
Zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDS-a, PDP-a i DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mira Pekić podnijela je inicijativu u kojoj traži izmjene i dopune Zakona o državnoj službu u institucijama BiH, u dijelu koji se odnosi na ocjenu rada onih koji su opravdano odsutni sa posla, ako nije moguće obezbijediti primjenu člana Zakona o radu u institucijama.
 
Pekićeva za “Glas Srpske” ističe da je ocjenjivanje službenika neophodan korak u reformi javne uprave i jedan od uslova za napredovanje. Međutim, dosadašnja primjena zakonskih rješenja napravila je ozbiljan problem u tretmanu opravdano odsutnih radnika, prvenstveno žena na porodiljskom odsustvu, na način da ostaju neocijenjene u periodu odsustva.
 
U Pravilniku o načinu ocjenjivanja rada službenika u institucijama BiH je, pojasnila je, navedeno da u izuzetak od ocjenjivanja spadaju oni koji su u jednom periodu ocjenjivanja radili manje od tri mjeseca, što se u praksi primjenjuje na način da se i opravdano odsutni sa posla, kao što je slučaj sa porodiljama, ostavljaju neocijenjenim za taj period, kao i neki drugi.
 
- Jasno je da se time vrši diskriminacija zaposlenih koji opravdano odsustvuju, u smislu da im se zbog perioda odsustva tokom kojeg su ostali neocijenjeni umanjuju šanse za napredak u službi. To je naročito problematično kada se uzme u obzir da porodilje predstavljaju veoma značajan dio tih zaposlenih te se može dovesti u pitanje da li se na taj način primjenjivanja pravilnika najgrublje krše prava koja su ženama zagarantovana međunarodnim konvencijama, kao i nizom zakona koji tretiraju diskriminaciju žena - kaže Pekićeva, koja je kadar PDP-a.
 
Predloženom inicijativom bi se, kako je predviđeno Zakonom o radu, oni koji su opravdano odsutni sa posla ocjenjivali ocjenom koju su ostvarili u periodu prije odlaska na odsustvo .
 
- Zaštita žena i materinstva treba da bude utkana u svaki zakonski propis koji reguliše tu oblast. Jedino tako možemo zaustaviti praksu kojom su žene na porodiljskom dopustu neopravdano diskriminisane - zaključila je ona.
 
Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava u Parlamentu BiH Lazar Prodanović za “Glas” ističe da u ovoj oblasti ima problema.
 
- Kada je riječ o ocjenjivanju službenika, godinama se ništa posebno nije radilo i tu praksu treba prekinuti - istakao je Prodanović, koji je i podsjetio da je reforma javne uprave jedan od prioritetnih zadataka čije rješavanje traži Brisel, a koji BiH nikako ne ide od ruke.
 
Ocjene
 
Rad i angažovanje službenika ocjenjuje se na osnovu nekoliko kriterijuma, odnosno stepena ispunjenja ciljeva, odnosa prema poslu, samostalnosti, kao i odnosa prema drugima, vještinama komunikacije i drugim, a ocjene koje im mogu biti dodijeljene su “ne zadovoljava”, “zadovoljava”, “uspješan” i “naročito uspješan”. Prosječna ocjena za službenike posljednjih nekoliko presjeka kreće se oko 3,6, odnosno “naročito uspješan”.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )