FOTO: pixabay

Bilo da ste osjetljivi na brojne hemikalije koje se koriste za održavanje čiste kuće, ili želite da pređete na malo "prirodnije" preparata - ovo su sjajni savjeti kako da očistite kuću samo uz pomoć dva sastojka.

1. Čista sudopera
Pospite sodu bikarbonu po sudoperi i trljajte sa sunđerom. Kada to isprete, uzmite ubruse i potopite u sirće. Poređajte ubruse po cijeloj sudoperi i ostavite da djeluje oko 20 minuta. To bi trebalo da skine i najupornije fleke od masti i kamenca.

* Za zapušenu sudoperu: Sipajte punu čašu sode bikarbone, pa nalijte sirće. Sačekajte da prestane da pjeni (možete da ostavite desetak minuta), pa nalijte vrelu vodu u slivnik.

2. Čisto kupatilo
Mješavina koja radi na bilo kakvim pločicama u vašem kupatilu. Skida ostatke sapuna i druge uporne fleke u kadi, lavabou ili na pločicama.

Sastojci:

- šolja sode bikarbone

- pola šolje tečnog sapuna

- pola šolje vode

- dvije supene kašike sirćeta

- neka boca u kojoj ćete sve izmutiti

Sve sastojke pomješajte, i dobro mućkajte dok se sve ne sjedini u viskoznu tečnost. Pospite po površini koja je uprljana i oribajte. Isperite sa toplom vodom.

3. Čisti tepih
Ako imate upornu fleku na tepihu, probajte da je očistite na ovaj način. Stavite dvije kašike sode bikarbone u pola šolje sirćeta i sa tom smjesom blago trljajte mjesto gdje je fleka. Sačekajte da se smjesa osuši, pa potom usisajte. Kod "nježnijih" materijala, ovo može biti previše grubo sredstvo, pa najprije probajte na veoma maloj površini prije nego što pospete po cijeloj fleki.

4. Čist veš
Dodavanje sode bikarbone u prašak za veš izbjeliće rublje i osvježiti boju. Takođe možete koristiti mješavinu sode i sirćeta sa par kapi eteričnog ulja kao prirodni omekšivač. Miris sirćeta ispari kada se veš osuši, a zavisno od eteričnog ulja možda se neće ni osjetiti.

5. Čist frižider
Da osvježite unutrašnjoj frižidera biće vam dovoljna mješavina sirćeta i vode, u jednakim razmjerama. Pospite tu mješavinu po krpi i prebrišite unutrašnje police i vrata. Kada završite, stavite šolju punu sode bikarbone unutra, koja će upijati neprijatne mirise.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )