FOTO: null

I od bezazlene kiše stanovništvo Semberije strahuje od poplava koje su ovaj dio Srpske pokosile u nekoliko navrata. Postoje i oni dijelovi oko Bijeljine koji su stalno budni, jer padavine povećavaju nivo vodostaja rijeke Drine, pa dolazi do poplave. Jedin

Decembar 2010. godine - Stanovnici bijeljinskih naselja Janja, Amajlije, Popovi, Dijelovi, Međaši i Dvorovi zbog izlivanja rijeke Drine spasavali su imovinu od poplava. U sred zime poplavljena domaćinstava, a ljudi evakuisani. Stanovnici ugroženih područja bili su bez grijanja, struje, vode.

Maj 2014. godine - Cijelu Semberiju zadesila je prava katastrofa. Voda, patnja i očaj... Čamci, evakuacija, potopljena domaćinstva i uginule životnije. Te slike obišle su cijeli svijet. Rezime: skoro 10 hiljada poplavljenih domaćinstava, poslovnih objekata, a šteta oko 400 miliona maraka.

Novembar 2016. godine - Kiša je počela da pada, vodostaj rijeke Drine nadolazi. Strah se povećava, a oči više nisu uprte ni u nebo. Stanovnicima semberskih sela Amajlije, Popovi i Dijelovi svaka pomisao na poplavu izaziva paniku.

Dokle?

Nasip koji bi zaštitio i spasao najveću žitnicu Srpske i njene stanovnika dugo je obećavan. Prema posljednjem planu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, naredne godine trebalo bi da počne gradnja Drinskog nasipa dužine 33 km, koji bi trebalo da bude završen 2019.

Za razliku od lijeve obale Drine, s desne strane u Srbiji nasip je urađen prije 40 godina. Šest godina od prvih većih poplava u Semberiji je prošlo. Dokumentacija o planu drinskog nasipa je tek na stolu. Stanovnici plavljenih područja imaju pravo da sumnjaju.

I pored sumnje u obećanja Vlade Srpske, mještani nisu zadovoljni ni lokacijama kuda će planirani nasip da bude izgrađen. Tvrde, da će u te svrhe biti iskorišćena najplodnija zemlja.

Mještani su složni: Godine su prošle, a još se ništa nije uradilo. Sve stagnira.

Grijeh je greške ponavljati, jer silovita Drina neće više praštati, a ni naša pokoljenja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )