FOTO: null

Šef Odsjeka komunalne policije i civilne zaštite gradiške opštine Boško Pucar rekao je da bi topljenje snijega na području Slovenije i Gorskog kotara moglo da u narednom periodu izazove povećanje vodostaja Save u Gradišci, iznad kote vanredne odbrane od p

Pucar je rekao i da se, s obzirom na loše stanje na pojedinim dionicama odbrambenog nasipa na proljeće mogu očekivati znatniji problemi u funkcionisanju sistema odbrana od poplava na području ove opštine. 

On je naveo da je gradiška Civilna zaštita u avgustu prošle godine sačinila detaljan izvještaj o stanju objekata i mjerama zaštite od poplava, koji je dostavila Skupštini opštine, Javnom preduzeću "Vode Srpske", Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Republičkoj upravi civilne zaštite. 

"U tom izvještaju navedeno je da je odbrambeni savski nasip u proteklim godinama neadekvatno održavan, te da nisu sanirana ranija klizišta u selu Mačkovac i kod crpne stanice Liman. Nakon povlačenja Save u korito u avgustu prošle godine pojavilo se i aktivno klizište na nasipu u selu Donja Dolina u blizini crpne stanice Matura, dužine oko 100 metara, koje bi, ukoliko se ne sanira, na proljeće moglo napraviti velike probleme u sitemu odbrane od poplava", naveo je Pucar. 

Navodeći da su za saniranje odbrambenog nasipa na Savi nadležne "Vode Srpske", Pucar je ukazao da bi u skorije vrijeme ovo preduzeće trebalo da započne rekonstrukciju klizišta na odbrambenom nasipu u selu Mačkovac i kod crpne stanice Liman, te dodao da za rekonstrukciju klizišta u Donjoj Dolini još nije urađen ni projekat. 

On je rekao da se zbog topljenja snijega na Kozari u naredom periodu može očekivati i izlivanje bujičnih rijeka Jablanice, Vrbaške i Lubine, ali da je gradiška Civilina zaštita spremna da pravovremeno djeluje u svim slučajevima izlivanja bujičnih rijeka, pa čak i u slučaju pucanja savskog nasipa u Donjoj Dolini. 

"Ukoliko `Vode Srpske` na vrijeme ne saniraju ovo klizište Civilna zaštita će zaštititi nasip, postavljenjem veće količine vreća sa pijeskom uz klizište, koje će spriječiti njegovo eventualno pucanje pod pritiskom velikog vodostaja i izlivanje Save u Lijevče polje", rekao je Pucar. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )