FOTO: DAN.ba

Narednih dana, umjesto laganije odjeće, potrebno je pripremiti jaknu i kišobran jer prema najavama meteorologa od 3. septembra smjenjivaće se kiša i sunce. Temperature do kraja mjeseca zadržaće se na oko 30 stepeni, ali u septembru se očekuje pad i za 10 stepeni. Lokalni pljuskovi, kiša i jače grmljavine preovladavaće u septembru.

Prognoza za jesen
Meteorolozi poznate svjetske stranice „AccuWeather“ objavili su prognozu za jesen. Kako su naveli Evropu čekaju dramatične promjene. 

Nakon nekoliko istorijskih vrućina tokom ljeta, toplina će biti ograničena u narednim mjesecima.

Snažna promjena vremena očekuje se tokom septembra, a biće i oluja. Iako će kiša biti od velike koristi, pljuskovi koji padaju na tvrdo i suvo tlo će povećati rizik od poplave.

-    Ove pljuskovi takođe će dramatično smanjiti rizik od požara u regiji - rekao je meteorolog Alan Repert (Reppert).

Što se tiče Balkana, meteorolozi najavljuju da su Italija, Balkan u opasnosti su od poplave, jer će biti dosta kiše i pljuskova.

-    Grmljavinske oluje donijeće rizik od višednevnih obilnih kiša koje bi mogle prouzrokovati poplave. Kako sezona napreduje, rizik od jakih grmljavina smanjiće se, ali oblačnost sa lokalno velikim kišama će i dalje postojati – naveo je Repert.

Hladan zrak
Za Balkan predviđaju i da će temperature biti ispod prosječnih. Potencijalni prodor hladnog zraka sa sjevera i istoka u kasnoj sezoni donijeće prijetnju obilnijeg snijega iz Mađarske i Rumunije u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. 

-    Česta nevremena vjerojatno će imati negativan uticaj na poljoprivredu i vanjske događaje u cijeloj regiji – navedeno je u prognozi za jesen.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )