FOTO: InfoBijeljina.com

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila je i veća prodaja. Ovaj trend bi mogao biti nastavljen, tvrde upućeni, ali ne isključuju ni dalje povećanje cijene stambenog kvadrata.

Investitori upozoravaju da bi na pragu nove građevinske sezone, kvadrat stambenog prostora mogao biti skuplji od 5% pa čak do 20%. Kao razlog navode poskupljenje usluga izvođača radova, ali i građevinskih materijala. 

Obrazlažu da su majstori u 2022. godini za grube građevinske radove za metar kvadratni tražili oko 90 KM sa PDV-om, a da sada te poslove naplaćuju 185 KM. Poskupili su, primjera radi, i kermičarski radovi koji su po kvadratu koštali od 10 do 12 maraka, a sada su dostigli cijenu od 20 do 22 KM po kcadratu. Znatno su skuplji i željezo, stiropor i drugi građevinski materijali. Sve to, kažu, neminovono će dovesti i do poskupljenja stanova u novogradnji.

Sa druge strane, iako se zbog porasta troškova gradnje i cijene gotovih stanova očekivalo da će i u prošloj godini biti smanjena njihova prodaja, to nije dogodilo. Samo u Bijeljini prodata su 373 stana, čija je prosječna cijena od početka do kraja godine porasla za oko 300 maraka po kvadratnom metru i dostigla 2.134 marke.  

Većini građana, u poređenju sa platama, ova cijena je nedostižna, te je, kažu, do vlastitog krova nad glavom sve teže doći. 

- Za stan od pedesetak kvadrata u novogradnji treba izdvojiti 100.000 maraka i više. Kamate su veće pa se i krediti ne isplate. Plate stagniraju, a troškovi života se povećavaju, stanarine rastu, te se vrtimo u začaranom krugu – kaže Bijeljinka Nataša Lazarević za portal Infobijeljina. 

U građevinskom prduzeću „Nekoms“ potvrđuju da je tokom proteklih zimskih mjeseci potražnja za stanovima bila neznatno smanjena ali da se već od proljeća očekuje povećano interesovanje. 

- Kupci su, uglavnom, mladi bračni parovi, naši ljudi koji su kapital stekli u inostranstvu, ali sve češće i penzioneri kojima djeca kupuju manje stanove – ističe vlasnik ovog građevinskog preduzeća Milovan Lukić. 

U bijeljinskim  agencijama za proment nekretninama kažu da se najviše kupuju manji stanovi, do 50 kvadratnih metara i to u fazi izgradnje. Najveće interesovanje kupaca je za centar grada gdje se kvadrat  kreće od 2.000 do 3.000 KM.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 4 )