FOTO: null

Za 50 korisnika porodične penzije utvrđeno je da su prestali uslovi za ovo pravo, pa im je obustavljena dalja isplata penzija, saopšteno je iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske.

"U postupku kontrole ispravnosti isplata porodičnih penzija i otkrivanja eventualnih prevara u penzijskom sistemu Interna revizija i kontrola Fonda PIO, kao i drugi nadležni organi, prilikom isplate julske penzije, utvrdili da su za 50 korisnika prava na porodičnu penziju prestali uslovi za to pravo i njima je obustavljena dalja isplata penzije", navodi se u saopštenju.

Interna revizija i kontrola kontrolisala je 433 porodične penzije, koje se odnose na studente završnih godina studija i master studije.

Utvrđeno je da je od tog broja "sporno" 50 isplata penzija.

Od toga je 16 prethodno već okončalo studiranje i kao zaposleni bili su prijavljeni na osiguranje, 33 su završili studiranje, a tu činjenicu od uticaja na penziju nisu prijavili Fondu, kako je Zakonom propisano.

Jednom studentu, čiji su inicijali (M.K.) iz Bijeljine prestala je isplata i pravo na penziju jer je Fondu PIO priložio falsifikovano uvjerenje da je upisao master studije na Beogradskoj poslovnoj školi, gdje je prethodno završio osnovne studije.

Vjerodostojnost tog uvjerenja svojim dopisom osporila je i ta beogradska visokoškolska ustanova.

Svim filijalama Fonda dat je dopunski nalog o provjeri validnosti svih potvrda o školovanju kod Beogradske poslovne škole, dok će zbog falsifikovanja dokumentacije protiv M.K. biti podnesena krivična prijava Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iznos penzija za 50 korisnika, kojima je obustavljena dalja isplata, na mjesečnom nivou iznosio je oko 24.000 KM, pa je tako spriječena dalja šteta po Fond.

U Fondu navode da se ovo odnosi na 12 korisnika iz Filijale Bijeljina, 11 iz Filijale Banjaluka, devet Filijale Istočno Sarajevo, osam iz Filijale Doboj i pet iz Filijale Trebinje.

U daljem postupku Fond PIO će zatražiti vraćanje više isplaćenih sredstava, a za svih 50 korisnika donijeće rješenje o prestanku prava na porodičnu penziju, koje završetkom redovnog školovanja po sili zakona i prestaje.

Slične provjere Fond će u okviru redovnih kontrolnih postupaka i akcije "Stop prevarama, do penzije pošteno" kontinuirano nastaviti i u narednom periodu, a pojačano početkom predstojeće nove školske godine, kada studenti i srednjoškolci, kao korisnici prava na porodičnu penziju, i dostavljaju potvrde o redovnom školovanju, da bi se isplata penzije u narednoj školskoj godini odvijala nesmetano.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )