FOTO: null

U Bijeljini je danas održana obuka za članove 12 gradskih udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom o nadzoru nad sprovođenjem prava u ovoj oblasti.

Predavač Boris Cvjetković rekao je novinarima da osobe sa invaliditetom najbolje znaju kako žive i šta im treba, a cilj obuke je da ih osnaži i osposobi da sami vrše nadzor nad ostvarivanjem svojih prava i usklađenosti zakona sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Prema njegovim riječima, lica sa invaliditetom žele da učestvuju u identifikaciji problema sa kojima se susreću u društvu, u zagovaranju i svim drugim aktivnostima koje će dovesti do većeg stepena poštovanja njihovih prava.

"Stvari se kreću naprijed, tu smo da radimo i da napredujemo", rekao je Cvjetković. Osim članova udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom iz Bijeljine na obuci, koja traje dva dana u Etno selu "Stanišići", učestvuju i gosti iz udruženja u Loparama i distriktu Brčko.

Učesnici obuke su u razgovoru sa novinarima ocijenili da ima napretka u poštovanju prava osoba sa invaliditetom, ali da tek u praksi može da se vidi kvalitet nekih rješenja i njihovi nedostaci.

Oni su kao primjer naveli da su mnoge javne ustanove ispoštovale pravilo o postavljanju kosih rampi za ulazak lica sa invalititetom, ali da niko nije omogućio da se oni i dalje nesmetano kreću kroz te objekte, dok je radnicima na šalterima javnih ustanova zamjereno da nemaju strpljenja pri pružanju osnovnih informacija licima oštećenog sluha.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )