FOTO: Glas Srpske

Dugo najavljivano poskupljenje obuke za vozače u BiH, po svemu sudeći, neće uskoro ugledati svjetlost dana jer je, kako saznaje “Glas Srpske”, Ministarstvo finansija i trezora BiH dalo negativno mišljenje na odluku o minimalnim cijenama prema kojoj su kandidati čas vožnje za “B” kategoriju trebalo da plaćaju 30,50 maraka.

Prema informacijama do kojih je došao “Glas Srpske”, Ministarstvo finansija BiH nije dalo zeleno svjetlo na nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače. Zbog čega je njihov stav negativan, nismo uspjeli da saznamo jer u petak do kraja radnog dana nismo dobili odgovore iz Ministarstva finansija.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, koje je pripremalo sporni nacrt, istakli su da im je Ministarstvo finansija dostavilo svoj stav na tekst odluke još krajem decembra, ali nisu željeli da iznose pojedinosti o zamjerkama koje su pristigle na njihovu adresu. 

- Trenutno postupamo u skladu sa sugestijama koje smo dobili u mišljenju Ministarstva finansija i trezora BiH - kratko su rekli u Ministarstvu komunikacija.

Član Upravnog odbora Asocijacije auto-škola BiH i vlasnik auto-škole “Ivić” iz Banjaluke Zdravko Ivić zatečen je negativnim stavom Ministarstva finansija i trezora BiH. Naglašava da su oni imali najveći razlog za donošenje sporne odluke jer zbog neuređene situacije u toj oblasti  godišnje gube milione maraka.

- Ne znam što su u interesu Ministarstva finansija niže cijene, s obzirom na to da država gubi nekoliko desetina miliona KM, jer auto-škole prijavljuju manji porez. Oni bi trebalo da budu najažurniji da ta odluka bude usvojena. Već godinu traje ta procedura, a to se moglo uraditi za nekoliko dana - rekao je Ivić.

On je istakao da je uspostavljanje jedinstvene cijene časa neophodno zbog podizanja kvaliteta obuke, istakavši da mnoge škole spuštaju cijenu nauštrb broja propisanih časova.

- Čas naplaćuju po 10 do 15 KM, ali umjesto da kandidate obučavaju propisanih 35 časova, oni voze mnogo manje - rekao je Ivić.

Predsjednik Udruženja auto-škola regije Bijeljina Mile Purić kaže da se cijene obuke u Semberiji za “B” kategoriju kreću od 300 do 500 KM, iako prema trenutnim propisima ne bi smjele biti niže od 700 maraka.

- Još 2007. godine propisana je minimalna cijena od 20 KM po času, ali se pojedine škole toga ne pridržavaju i spuštanjem cijena proizvode serijske kandidate. Izdaju duplo više potvrda nego što mogu obučiti vozača. Kada bi nadležni pojačali kontrole, niko od nas ne bi tražio rast cijena. Ovako, ne možemo dopustiti da jedni rade kako treba, a drugi krše zakon - kategoričan je Purić.   

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH donijelo je u maju prošle godine prednacrt odluke o minimalnim cijena, koji je nakon toga upućen na mišljenje nadležnim organima za obrazovanje u entitetskim i kantonalnim ministarstvima. Nakon što su stavovi svih nadležnih tijela bili pozitivni, izuzev mišljenja Zavoda za obrazovanje odraslih, Ministarstvo komunikacija je pripremilo nacrt odluke. Taj dokument kasnije je dobio zeleno svjetlo i na javnim konsultacijama građana.

Čekalo se samo da Ministarstvo finansija i Savjet ministara BiH daju saglasnost na taj dokument kako bi nove cijene obuke za vozače ugledale svjetlost dana.

Odluka o minimalnim cijenama izazvala je lavinu reakcija u javnosti, o čemu je “Glas Srpske” ranije pisao. Jedni su bili protiv jer bi cijena obuke za “B” kategoriju iznosila oko 1.300, umjesto dosadašnjih 600 maraka, što je preskupo za većinu građana. Drugi su, pak, smatrali da će to omogućiti školama da rade kvalitetnije.

Predložene cijene

Prema nacrtu odluke o minimalnim cijenama u auto-školama, koji je u posjedu “Glasa Srpske”, budući vozači bi čas teoretske nastave plaćali sedam maraka.

Kandidati koji se budu obučavali za A kategoriju čas vožnje će plaćati 36,60 KM, a za “C” kategoriju 61 marku. Najviše novca moraće izdvojiti oni koju budu željeli da voze autobus, jer će čas za “D” kategoriju koštati 91,50 maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )