FOTO: srpskainfo.com

Jeste li se ikada zapitali šta moćni deterdženti koji skidaju i najokorelije masnoće sa posuđa mogu da urade vašem tijelu? Evo odgovora i neće vam se dopasti!

U nama i na nama u svakom trenutku živi oko 1,5 kilograma mikroorganizama. Mnogi od njih doprinose našem zdravlju u pozivitnom smislu, štite ga i unapređuju, a najveći broj živi u našim crijevima, čineći takozvanu crijevnu mikrofloru. Crijevna mikroflora se može narušiti stresom, nepravilnom ishranom (previše šećera, premalo vlakana), antibioticima, trovanjem, ali i spoljnim faktorima – u posljednje vrijeme se govori i o uticaju deterdženata kojima peremo posuđe za jelo.

Deterdženti su vjerovatno nešto što konzumirate svaki dan, naravno u veoma maloj mjeri.

Mnoge studije su pokazale da se detedženti nakon pranja nalaze u tragovima na posuđu i da mogu ući u organizam konzumenta već sa sljedećim obrokom.

Deterdženti su veoma efikasni u ukljanjanju masnoća i drugih nečistoća jer su im takve fizičko-hemijske osobine.

Ponekad su veoma koncentrovani, i kao takvi su veoma moćni. Pojedini deterdženti za mašinsko pranje posuđa imaju u sebi nekoliko funkcijskih komponenti: za odmašćivanje, za sjaj, za ispiranje, za omekšavanje vode…

Ako samo jedna tableta u mašini za pranje posuđa može ukloniti tolike masnoće i nečistoće, treba postaviti pitanje: šta najmanja, zaostala količina koncentrovane tablete za pranje sudova može uraditi crijevnoj mikroflori? Ne zaboravite da su neki preparati za mašinsko pranje funkcionalno višekomponenti i da u sebi sadrže komponente: za odmašćivanje, za sjaj, za omekšavanje vode, kao i antimikrobne komponente.

Pored ovih hemijskih sredstava koja u maloj količini sa lakoćom otklanjaju masnoće, u nekim deterdžentima se nalaze i antimikrobna, antibakterijska sredstva koja sasvim sigurno mogu oštetiti crijevnu mikrofloru ako uđu u organizam, piše Blic Žena.

Neka istraživanja su pokazala da su u domaćinstvima koja ručno peru posuđe, djeca manje sklona alergijama, upozorava Miroslav Otašević, osnivač sajta “Šta jedem?”.

Moguća su dva razloga za to:

  1. Normalni ostaci bakterija na sudovima doprinose jačanju imunološkog sistema.
  2. Izbjegavanje oštrih hemikalija deterdženata i njihovog negativnog uticaja na mikrofloru crijeva i zdravlja u cjelosti.

Neka sredstva sadrže triklozan (triklosan) koji se koristi i kao pesticid. Neki autori smatraju da je kancerogen i da izaziva mnoge zdravstvene smetnje.

U deterdžentima se nalaze i ftalati koji mogu uticati na endokrini sistem, na reproduktivne sposobnosti i razvoj ploda.

Najbolja preventiva je pranje posuđa blagim sredstvima koja se lako ispiraju.

U svakom slučaju, ako ste se opredijelili za intenzivno pranje posuđa jakim deterdžentima, najbolje bi bilo da vodite računa o svojoj crijevnoj mikroflori.

Redovno unosite probiotike, žive mliječne kulture u vidu jogurta ili kiselog mlijeka.

Nemojte zaboraviti da se bebe rađaju “sterilne” i da je prva crijevna mikroflora koju beba unese – majčino mleko.

Ta crijevna mikroflora je prirodna i jedinstvena za svakog od nas. Treba pomoći organizmu da svoju crijevnu mikrofloru održava na najbolji mogući način od malena do kraja života.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )