FOTO: null

Podjele između političkih stranaka u Republici Srpskoj ozbiljno prijete njenoj stabilnosti, posebno zato što u međunarodnoj zajednici još postoje snage koje se zalažu za njeno ukidanje, upozorava član starješinstva pokreta "Dveri" Boško Obradović.

Obradović tvrdi da politički sukobi između vlasti i opozicije u Republici Srpskoj podsjećaju na stanje koje je u Srbiji vladalo prije 5. oktobra 2000. godine i pada Slobodana Miloševića.

"Ne bih volio da se to ponovi u Republici Srpskoj, posebno što između vlasti i opozicije nema nikakve razlike u odnosu prema Republici Srpskoj, njenom značaju i opstanku", rekao je Obradovbić za "Pres Republika Srpska".

On smatra da Republika Srpska predstavlja jedinu pobjedu srpskog naroda u poslednjih 25 godina, ali da ni danas nije prestala opasnost od brojnih pokušaja njenog ukidanja sa ciljem utapanja u nametnutu BiH.

"Velika je šteta što više nema zajedničkog nastupa svih najvažnijih srpskih političkih činilaca na nivou BiH, na prvom mjestu SNSD-a i SDS-a, ali to ne mora tako i ostati", rekao je Obradović.

On je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem peticije o očuvanju Republike Srpske krajem prošle godine u Beogradu i objasnio da su se patriotske snage u Srbiji sabrale oko ovog dokumenta zbog zabrinutosti da će poslije Kosova, Republika Srpska biti sljedeća na udaru.

Prema njegovim riječima, ustavni status Republike Srpske, uspostavljen 1995. godine, ne smije se mijenjati ni po koju cijenu na štetu srpskih nacionalnih interesa, kao i njene postojeće nadležnosti, bitno smanjene neustavnim odlukama visokih predstavnika, zarad proširivanja nadležnosti centralnih vlasti BiH u Sarajevu.

"U pogledu očuvanja izvornog ustavnog statusa i postojećih nadležnosti Republike Srpske, treba po svaku cijenu spriječiti bilo kakvu pukotinu, a kamoli raskol u srpskoj političkoj i stranačkoj eliti, kao i učešće u bilo kom nivou vlasti na štetu srpskog naroda. Upravo na ovim pitanjima leži ogromna odgovornost dvije vodeće političke opcije SNSD-a i SDS-a", poručio je Obradović.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )