FOTO: null

Nijemac Julian Mitermajer oborio je svjetski rekord u hodanju po užetu preko ponora bez pomagala, pošto je prešao preko kanjona Vrbasa u Tijesnom, dugačkog 413 metara. On je podvig ponovio pošto se "putem" kojim je otišao najlonskim konopom i vratio na po

Tako je ovaj neustrašivi mladić iz Njemačke upisao ime Banjaluke i kanjona Vrbasa u svjetske anale ekstremnih sportova.

Podvig Mitermajera bio je samo djelić onoga što je viđeno u nedjelju, završenog dana desetodnevnog Festivala u penjanju i ekstremnim sportovima "Drill & Chill Climbing and Highlining Festival", koji je organizovao banjalučki Penjački klub "Ekstrim".

- Prethodni rekord u prelaženju litica iznosio je 300 metara. U ekstremnom sportu "hajlajning", u kojem je Mitermajer ostvario za mnoge nešto nezamislivo, rekordi se klasifikuju na osnovu traka po kojima se hoda. U kanjonu Tijesno je oboren rekord za prelazak po najdužoj traci, koja u svom sastavu ima polimere najlona. On je do sada nekoliko puta obarao svjetski rekord. Sada je čak dva puta prešao preko kanjona dubokog nekoliko stotina metara. Otišao je na drugu stranu i vratio se nazad - kazao je sekretar PK "Ekstrim" Želimir Žrnjak.

Istakao je da su pripreme za ovaj poduhvat trajale oko tri mjeseca.

Predsjednik ovog penjačkog kluba Igor Vukić je rekao da je festival bio pun pogodak, na kojem bilo 120 zaljubljenika u penjanje iz Austrije, Njemačke, Francuske, Izraela, Španije, Velike Britanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Bugarske, Italije i Brazila.

- Pored oborenog rekorda za deset dana uspjeli smo opremiti više od 50 smjerova za penjanje i deset linija za hodanje, od kojih je najduža ona koju je Mitermajer prešao na lokacijama Oker, Djevojačka kosa, Amfiteatar i Kamen mudrosti - rekao je Vukić.

Cilj

Igor Vukić je rekao da se Festival u penjanju i ekstremnim sportovima održava drugu godinu zaredom.

- Cilj je da Banjaluka i njena okolina postanu destinacije za one koji uživaju u penjanju te sličnim ekstremnim sportovima - rekao je Vukić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )