FOTO: null

SARAJEVO - Popisni biro Agencije za statistiku BiH saopštio je danas da statističke institucije u BiH neće biti u mogućnosti da objave rezultate popisa u zakonom predviđenom roku, odnosno do 1. jula ukoliko se najkasnije do 15. marta ne usvoji ključni dok

Iz Agencije za statistiku BiH saopšteno je da Centralni popisni biro treba da usvoji Plan rada u kojem treba da bude definisan početak objave rezultata popisa i Jedinstveni program obrade rezultata popisa koji sadrži i set pravila za izvođenje rezidenta. 

Sjednica Centralnog popisnog biroa trebalo bi da bude održana do kraja iduće sedmice. 

Na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije /IMO/ koje su dobile statističke institucije poslije 22 posjete u februaru i odluke direktora Agencije za statitiku BiH da se intenzivno radi na aktivnostima na obradi rezultata popisa, juče je održana sjednica Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH s ciljem da se utvrde i organizuju dalji koraci u obradi rezultata popisa i ispoštuju preporuke IMO tima. 

Zaključeno je da se tokom iduće sedmice intenzivno nastave aktivnosti na obradi rezultata popisa, tako da će osoblje statističkih institucija, koje radi na obradi rezultata popisa, nastaviti sa radom u Centralnom obradnom mjestu. 

U planu je i intenziviranje konsultacija sa međunarodnim ekspertima za popise, biće pripremljeni i testirani softveri za probabilistiku i deterministiku na sirovoj bazi podataka, a radiće se i na ostalim procedurama za izvođenje kategorija stanovništva.

Iz Agencije dodaju da je sačinjen detaljan revidirani Plan aktivnosti na obradi popisne građe, u skladu sa preporukama IMO misije i zakonskim rokom za objavu rezultata popisa, koji će biti dostavljen Centralnom popisnom birou na usvajanje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )