FOTO: Nezavisne

Zbornik "Život piše aforizme 4", koji je priredio aforističar i pjesnik Grujo Lero, biće predstavljen u petak, 5. aprila, u bijeljinskoj Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić".

Toga dana biće tradicionalno održan 16. Međunarodni festival humora i satire "Bijeljina 2019", čiji je idejni tvorac i autor upravo Lero.

I ove godine, u isto vrijeme i na istom mjestu, beogradska kompanija "Novosti" postaviće izložbu najboljih karikatura sa konkursa "Pjer".

Tako će se posjetioci u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" sresti sa dvije vrste umjetnosti - književnom i likovnom.

U predgovoru za novi zbornik aforizama i satire poznati aforističar Aleksandar Čotrić ističe da je smotra koju priprema Lero ne samo najznačajniji festival humora i satire u Republici Srpskoj i BiH, već je riječ o jednom od najznačajnijih te vrste u regionu.

Čotrić napominje da u aforizmima koje je Lero izabrao metafora snažno detonira, poetičnost se takmiči sa dubinom; u nevinoj oblandi banalnosti sakriven je ljekoviti otrov ironije; misao se izvrće u pokretu i ulazi u glavu čitalaca u obrnutoj, paradoksalnoj formi.

"Tajna autora iz ovog zbornika nije u književnoj tehnici, već, pre svega, u talentu slobode... Priređivač ovog zbornika - Grujo Lero jedinstvena je pojava među našim satiričarima", ističe Čotrić.

Zbornik je objavljen uoči 1. aprila, Svjetskog dana šale, a u istom su se našli aforizmi 34 autora, među kojima su i Ivo Mijo Andrić, Miladin Berić, Nebojša Borovina, Aleksandar Čotrić, Deana Sailović, Gojko Mandić, Ekrem Macić, Vasil Tolevski i drugi.

I urednik Lero oglasio se u svom novom zborniku aforizmom "Žao mi je vlasnika jahti. Oni žive na vodi".

Neki od aforizama iz knjige

"Nikada nećemo doživeti stotu. Stalno se vraćamo u devedesete", Marina Raičević

"Punima kao brod - ne tonu lađe", Jovo Nikolić

"Sve je više penzionera, a sve manje golubova", Abdulrahman Halilović Ahil

"Ovdje je izbor širok. Ili u treće zemlje ili na drugi svijet", Ekrem Macić

"Uzalud je vrag došao po svoje. Sve je pod hipotekom", Tomislav Supek

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )