FOTO: Nezavisne

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske objavio je na zvaničnoj internet stranici spisak 37.889 uplatilaca doprinosa za koje poslodavci nisu predali 262.135 podataka o plati svojih zaposlenih u periodu od 1994. do 2017. godine.

Direktor Fonda Mladen Milić kaže da su poslodavci na ovaj način propustili da dokumentuju i uvežu 262.135 perioda penzijskog staža ili staža osiguranja za svoje zaposlene.

"Očekujem da ćemo u ostavljenom roku do kraja godine obezbijediti značajan broj podataka koji nedostaju, a nakon toga ćemo biti prinuđeni da pokrenemo prekršajne prijave što izaziva dodatne troškove za one koji se ne odazovu i ne dostave podatke", rekao je Milić na konferenciji za novinare u sjedištu Fonda PIO u Bijeljini.

On je pojasnio da uplatioci doprinosa za zaposlene nisu predali obrazac "M-4", koji je bio važeći do kraja 2009. godine, ili nakon toga obrazac "1002", koji se dostavlja Poreskoj upravi, a predstavlja podatak o plati, odnosno uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Među uplatiocima doprinosa koji se nalaze na objavljenom spisku nalazi se značajan broj njih koji su uplatili doprinose i mi imamo zbirni podatak, ali ih, bez podnesenih obrazaca, ne možemo uknjižiti za svakog osiguranika pojedinačno", rekao je Milić.

On kaže da se mnogi poslodavci plaše da je u ovom slučaju u pitanju dodatni namet ili trošak, što najvećim dijelom nije tačno, ali napominje da je uplata doprinosa obaveza koja ne zastarijeva.

Milić navodi da je Fond na svojoj internet stranici objavio obrazac "M-4", s obzirom na to da nije u upotrebi već devet godina i teško ga je naći u knjižarama, te najavio i pomoć poslodavcima u popunjavanju ovog obrasca u svakoj od filijala Fonda.

On ističe da potpuna, tačna i upotrebljiva matična evidencija u bazama Fonda PIO omogućava nesmetano ostvarivanje prava na penziju.

Kompletne spiskove pogledajte na stranici Fonda PIO.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )