FOTO: null

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić ocijenio je da je 15 godina od uspostavljanja distrikta stanje u ovoj lokalnoj zajednici zadovoljavajuće i da je saradnja sa entitetima i institucijama BiH prijateljska i partnerska, uz puno poštovanje statusa distrikta.

Domić je podsjetio da je ovo prva Vlada bez međunarodne supervizije koja je u distruktu prestala prije tri godine.

Na svečanoj akademiji povodom 15 godina od uspostavanja distrikta predsjednik lokalnog parlamenta Đorđa Kojić je poručio da će distrikt dati svoj doprinos ostvarivanju evropske perspektive BiH.

On je najavio kapitalna ulaganja u projekat uređenja bulevara, više kružnih tokova u gradu i radove na obilaznici dugoj 19 kilometara.

Kojić je rekao da je rast privredne aktivnosti u Brčkom prekinula katastrofalna poplava prošle godine i da će uz restriktivnu politiku i javnu potrošnju biti obezbijeđen novac za pomoć u sanaciji šteta.

Visoki predstavnik Valentin Incko rekao je na akademiji u gradskom Domu kulture da je distrikt primjer suživota, sloge, pomirenja i onoga što se može uraditi u BiH kada se odlučno pristupi izazovima.

Incko je distrikt nazvao inovativnim multietničkim aranžmanom u kojem su institucije omogućile efikasno rješavanje strateških izazova i poručio da to nije loš model za ostatak BiH sve dok političke partije rade zajedno za bolji život građana.

U obraćanju na svečanoj akademiji visoki predstavnik je upozorio da su posljednjih godina reforme u distriktu zaustavljene, ukazao je na probleme korupcije i nezadovoljstvo građana ekonomskim rezultatima i strandardom.

"Nakon 15 godina možemo reći da institucije distrikta funkcionišu u principu dobro i da je zadatak da se povećaju privredni uspjesi i standard građana, u Brčkom i cijeloj BiH", rekao je Incko.

U umjetničkom dijelu svečane akademije nastupili su Sarajevska filharmonija i student muzike iz Brčkog Siniša Ljubojević.

Svečanoj akademiji, kojom je obilježeno 15 godina od uspostavljanja ditrikta, prisustvovao je i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i drugi predstavnici vlasti Republike Srpske i Federacije BiH, zajedničkih organa BiH, međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH.

Brčko distrikt je lokalna samouprava pod zajedničkom upravom Republike Srpske i Federacije BiH kao kondominijum, ali sa vlastitim institucijama.

Distrikt je zvanično uspostavljen 8. marta 2000. godine, godinu dana poslije konačne odluke međunarodne arbitraže za Brčko koja je bila predmet međuentitetskog spora nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Prema posljednjem popisu, distrikt Brčko ima oko 93.000 stanovnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )