FOTO: null

U Ugljeviku je danas obilježno 14 godina od smrti vojvode Mitra Maksimovića Mande, ratnog komandanta Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske „Mandini lavovi“.

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća ispred spomen-biste u centru Ugljevika članovi porodice, saborci, pradstavnici političkog života opštine i brojni prijatelji, odali su počast Maksimoviću. 

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković rekao je da će sjećanje na Maksimovića i na sve poginule borce Republike Srpske biti čuvano 

dok postoji Boračka organizacija. 

"Naša dužnost i obaveza da ih se prisjećamo, jer su oni najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske", rekao je Marinković. 

Predsjednik Udruženja "Mandini lavovi" Drago Tomić rekao je da se jedinica kojom je komandovao Mando časno borila za slobodu srpskog naroda, a dokaz za to je da nijedan borac nije procesuiran za ratne zločine. 

"Bili smo na svim ratištima u Srpskoj, a kroz jedinicu je prošlo oko 500 boraca", rekao je Tomić. 

Prije služenja parastosa, devet rekreativaca trčalo je na Memorijalnom krosu od Bijeljine do Ugljevika u čast Maksimovića. 

Organizator Memorijalnog krosa Radoslav Sekulić rekao je da je Maksimović pomagao sve sportiste i sportske događaje. 

"Danas smo spojili lijepo i korisno. Promovisali smo sport, a baš u sportskom duhu je živio vojvoda Mando", rekao je Sekulić. 

U Ugljeviku će večeras biti otvoren Memorijalni turnir u malom fudbalu "Vojvoda Mando", koji svake godine organizuje opštinska Boračka organizacija, a sav prihod biće dodjeljen boračkoj populacije. 

Vojvoda Mitar Maksimović Mando bio je predsjednik Skupštine opštine Ugljevik, predsjednik opštinske Boračke organizacije i predsjednik Fudbalskog kluba "Rudar". Za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića. 

Poginuo je 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )