FOTO: null

Fondacija ,,Lara,, obilježila je danas uličnom akcijom na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini Međunarodni dan žena na selu.

"Žene na selu mnogo rade, a malo imaju i njihov položaj je veoma težak. Ovaj dan obilježavamo kako bismo bili svjesni važne, ali još nepriznate uloge žena koje žive na selu", rekla je Mirzeta Tomljanović iz "Lare". 

Ona je dodala da je cilj "Lare" da svim građanima skrene pažnju na položaj žena na selu. 

"Koliko god se taj položaj danas u odnosu na prethodne godine popravio, žene na selu i dalje teže žive nego žene u gradu i još nemaju neka osnovna prava i mogućnosti da ih koriste, počev od toga da neke od njih još nemaju vodu i struju u kući", rekla je Tomljanovićeva novinarima. 

Prema njenim riječima, veliki problem žena na selu je da, iako rade 24 časa dnevno, nemaju mogućnost da djecu ostavljaju u vrtićima, ali da postoji napredak u ovom pogledu. 

Ona je podsjetila da su žene na selu prošle znatan broj edukacija u vezi sa radovima na polju, plasteničkoj proizvodnji, ali dodaje da je veliki problem što je mali broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. 

"Žena nema imovinu koja se vodi na njoj, a to je jedan od uslova koji je sprečava da uzme kredit i slično", rekla je Tomljanovićeva. 

Anka Todorović, predsjednik Komisije za ravnopravnost polova u Skupštini grada Bijeljina, rekla je da su žene na selu stub svake kuće, lokalne zajednice, pa i države. 

"One najviše rade, a njihov rad najmanje se cijeni. NJima treba dati veći značaj", rekla je Todorovićeva i dodala da je svaka pažnja, osnaživanje i briga za njih tim ženama od velikog značaja. 

Doprinos uličnoj akciji dale su i žene izabrane za savjete mjesnih zajednica grada Bijeljine, kojih je sada 89, a iz "Lare" poručuju da je to ohrabrujuće jer se njihov broj povećava. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )