FOTO: InfoBijeljina.com

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je tokom današnje posjete Osnovnoj školi "Veljko Čubrilović" u Priboju kod Lopara da treba stvarati uslove da u Srpskoj bude što više djece.

"Brine me činjenica da je svake školske godine sve manje đaka i treba da stvaramo uslove da bude što više učenika, da mogu nesmetano da uče i rade u duhu i tradiciji našeg naroda", rekao je Čubrilović. 

On je izrazio nadu u prosperitet i snažniji razvoj, uz povećanje broja đaka i entuzijazam nastavnika. 

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam prisutan u ovoj školi na datum rođenja Veljka Čubrilovića i posebno me raduje što ova škola gaji sjećanje na njega", rekao je Čubrilović i dodao da je Veljko Čubrilović, po kome škola nosi ime, njegov dalji srodnik. 

Uz priredbu, u školskoj biblioteci pripremljena je izložba eksponata o životu Veljka Čubrilovića. 

Veljko Čubrilović /1886-1910/ radio je na podizanju nacionalne svijesti Srba, bio je učitelj u Srpskoj pravoslavnoj osnovnoj školi u Priboju, član organizacije "Mlada Bosna" i veza između Srba u BiH i Srbiji, a nakon učešća u atentatu na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda osuđen je na smrt i pogubljen 1915. godine. 

Školskoj proslavi u Priboju prisustvovala je i Čubrilovićeva unuka Vera Kovačević Vujičić, penzionisani profesor Fakulteta organizacionih nauka, po struci matematičar. 

"Odrasla sam u kući moje bake Jovanke Čubrilović i kroz njenu priču imam saznanje o Priboju pred Prvi svjetski rat kada su se desili svi istorijski događaji u vezi sa Veljkom Čubrilovićem", rekla je Vujičićeva novinarima. 

Ona kaže da je dokumentaciju koju ima skenirala i ustupila školi, izražavajući nadu da će ovaj objekat uskoro biti obnovljen. 

Direktor škole Dragan Jović rekao je da imaju 145 učenika raspoređenih u 11 ođeljenja, a u narednu školsku godinu upisano je 15 prvačića. 

Obilježavanju Dana Osnovne škole "Veljko Čubrilović" u Priboju prisustvovao je i načelnik opštine Lopare Rado Savić koji je naveo da je riječ o najstarijoj školi na Majevici. 

"Opština Lopare pokrenula je aktivnosti na obnovi škole u Priboju gdje je radio Veljko Čubrilović i planiramo uređenje muzejske postavke posvećene Čubriloviću, kao i konferencijsko-galerijskog prostora", najavio je Savić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )