FOTO: null

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na centralnom spomeniku za 1.080 poginulih boraca u odbrameno-otadžbinskom ratu, u Zvorniku je danas obilježen 9. april - Dan oslobođenja grada.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Zvornik Vladan Matić rekao je da je oslobađanje Zvornika 9. aprila 1992. godine značajan dan za srpski narod i da ovaj datum treba da bude jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda u Zvorniku. 

"Ne trebamo da govorimo šta bi bilo da nije oslobođen Zvornik. Dovoljno je samo da pogledamo svoju bližu okolinu i da vidimo kako Srbi žive u Kalesiji, Tuzli, Zenici, Sarajevu, pa bi znali više da cijenimo ovu slobodu koju imamo", rekao je Matić. 

Prema njegovim riječima, upravo zbog toga, a cijeneći slobodu iznad svega, mora da se oda počast svim borcima koji su dali svoje živote za slobodu, te cijeniti i one koji su "na ovaj ili onaj način" pomogli da dođe do slobode. 

Matić je rekao da je cijena te slobode 566 poginula borca, više od 700 ranjenih, kao i 32 nestala i zarobljena borca sa područja zvorničke opštine. 

Predsjednik Kriznog štaba 1992. godine u Zvorniku Branko Grujić naglasio je da je, 9. aprila 1992. godine, dan kada je srpski narod u Zvorniku rekao da iz "ondašnje Jugoslavije neće u Alijinu džamahiriju, jer hoće da bude slobodan na svojoj zemlji". 

On je naglasio da se Krizni štab organizovao da zaštiti srpski narod da ne doživi sudbinu iz 1941. i 1942. godine i dodao da je Krizni štab istovremeno pratio šta se dešava na suprotnoj strani. 

"Znali smo da se hiljade pripadnika zelenih beretki nakupilo na Đurđev gradu iznad Zvornika, da su pripremali organizovano zauzimanje grada i protjerivanje srpskog naroda, zbog čega smo morali preduzeti odgovorajuće mjere", rekao je Grujić. 

On je naglasio da je "kap prelila čašu kada je tadašnji načelnik policije u Zvorniku /Osman Mustafić/ 3. aprila 1992. godine podijelio oružje muslimanskim ekstremistima i najvećim prestupnicima zakona, što je bio znak da se srpskom narodu sprema velika opasnost". 

"Krizni štab nije imao izbora, pa je donio odluku da grad oslobodi, što je i učinjeno", rekao je Grujić. 

On je izrazio radost što je srpski narod doživio 23 godine slobode i što će ta sloboda biti produžena na vječna vremena.   

Vijence su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije, opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestali civila, ratnih vojnih invalida, pripadnici policije iz 1992. godine i opštine Zvornik. 

U okviru obilježavanja 9. aprila, prisutni su posjetili Spomen sobu, nakon čega je održana Akademija povodom oslobođenja grada Zvornika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )